Стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство за 2018 г. по предварителни данни възлиза на 8,46 млрд. лв., което е с 2.7 на сто повече спрямо предходната година, съобщава НСИ.

Увеличението се дължи изцяло на ръст на цените - с 3 на сто, докато във физическо измерение (обеми на произведените количества) спрямо 2017 г. е отчетено намаление с 0.3%.

Стойността на продукцията, произведена от растениевъдството, се равнява на 5,77млрд.. лв. В сравнение с 2017 г. тя е по-висока с 3.7 на сто, което е в резултат на увеличение на цените - с 3.3%, докато произведените обеми отбелязват увеличение с 0.4%. Преобладаващата част от продукцията в растениевъдството (80.6 на сто) през 2018 г. е от зърнени и технически култури.

Стойността на произведената през 2018 г. продукция от животновъдството възлиза на 1,99 млрд. лв. Спрямо 2017 г. продукцията от животновъдството отбелязва увеличение с 0.7 а сто, което е в резултат на повишение на цените - с 2.2 на сто, докато произведените обеми намаляват с 1.5 на сто. Стойността на продукцията от отглеждането на селскостопански животни е 1,102 млрд.. лв. (55.4 на сто от продукцията в животновъдството), докато стойността на произведените животински продукти се равнява на 887.7 млн. лева (44.6 на сто).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само в 0,05% площта на горите ограничения за лов заради АЧС

Само в 0,05% площта на горите има строги ограничения за лов, бране на гъби и туризъм заради АЧС. Това каза в отговор на депутатски въпрос земеделският министър Десислава Танева в рамките на парламентарния контрол днес.

Германия ще ни помага в земеделските екопрактики

Откриването на зелени практики е приоритет № 1 за България и Германия. Това стана ясно по време на срещата между заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева и президента на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид, съобщиха от МЗХГ.

Догодина отпускат 114 млн. евро за 11 мерки по селската програма

Догодина ще започнат приеми по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро. Това стана ясно по време на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.