Стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство за 2018 г. по предварителни данни възлиза на 8,46 млрд. лв., което е с 2.7 на сто повече спрямо предходната година, съобщава НСИ.

Увеличението се дължи изцяло на ръст на цените - с 3 на сто, докато във физическо измерение (обеми на произведените количества) спрямо 2017 г. е отчетено намаление с 0.3%.

Стойността на продукцията, произведена от растениевъдството, се равнява на 5,77млрд.. лв. В сравнение с 2017 г. тя е по-висока с 3.7 на сто, което е в резултат на увеличение на цените - с 3.3%, докато произведените обеми отбелязват увеличение с 0.4%. Преобладаващата част от продукцията в растениевъдството (80.6 на сто) през 2018 г. е от зърнени и технически култури.

Стойността на произведената през 2018 г. продукция от животновъдството възлиза на 1,99 млрд. лв. Спрямо 2017 г. продукцията от животновъдството отбелязва увеличение с 0.7 а сто, което е в резултат на повишение на цените - с 2.2 на сто, докато произведените обеми намаляват с 1.5 на сто. Стойността на продукцията от отглеждането на селскостопански животни е 1,102 млрд.. лв. (55.4 на сто от продукцията в животновъдството), докато стойността на произведените животински продукти се равнява на 887.7 млн. лева (44.6 на сто).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 50 къщи за гости не жалят глобите си

Едва 50 къщи за гости не се жалят заради наложените им глоби. От 288 обекта, цели 259 са с нарушение, от които 202 са подали възражения до 10 януари тази година. Общата стойност на глобите е 48.2 млн. лв., от които за 37.8 млн. лв. наемодателите отказват да дават пари. Това показват данни на земеделското министерство, изнесени в писмен отговор на земеделския министър Десислава Танева.

Нарастват онлайн продажбите на дървесина

Доставената на преработватели от държавните горски предприятия дървесина през последните две години е 13.3 млн. куб. метра. Материалът е предоставен основно чрез състезателни процедури, показват данни на земеделското министерство, изнесени от ресорният министър Десислава Танева.