0

У казанията за отпускане на държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” вече са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Указанията за отпускане на държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” вече са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

В очакване сме Европейската комисия (ЕК) да нотифицира схемата, казаха преди време от ресорното министерство, съобщи „Агри.бг“. 

Изчерпване

 

Общият бюджет е в размер на 2,5 млн. лв., като всяка година той ще се определя от ДФЗ и ще се разпределя до изчерпването му за съответната година по реда на кандидатстване.

Държавата покрива до 50% от допустимите разходи, но не повече от 90 хил. лв. Проектът трябва да включва изграждане на кланичен пункт и закупуване на оборудване. Средства се отпускат и при приспособяване на съществуваща сграда в кланица, както и за закупуване на мобилен кланичен пункт.

Условия

Стопаните, които искат да кандидатстват, трябва да са регистрирани по Наредба 3 най-малко три години назад и още 4 години след това. Те трябва да се занимават с отглеждането на едри и/или преживни животни. За организации или групи от производители това изискване важи за всички техни членове.

Собствениците или наемателите на животновъдни ферми трябва да притежават регистрации по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според бившия министър на земеделието Румен Порожанов, който инициира мярката, кланицата ще бъде по-скъпа от минимандрата и не всеки има икономически смисъл да я прави, затова е най-добре тази помощ да отива за организации на производители.

Малки и средни

Кандидатите трябва да отговарят на дефиницията за малки или средни предприятия по чл. 2(2) от Приложение І от Регламент (ЕС) 702/2014. Това са предприятия с по-малко от 250 души, а годишният им оборот да не надхвърля 50 млн. евро.

Заинтересованите за тази държавна помощ предприятия не трябва да са в затруднено положение по чл. 2(14) от Регламент (ЕС) 702/2014. 

Ликвидация

Едноличните търговци и юридическите лица не трябва да са обявени в несъстоятелност, в ликвидация или да имат публични задължения към държавния бюджет. 

Помощта се прилага от датата, в която се получи разписка от Европейската комисия (ЕК), до 31 декември 2020 г. Кандидатите могат да подават заявления до един месец преди да изтече срокът за прилагане на схемата.

НОКА

 

Това е третата държавна помощ, разработена и предложена по инициатива на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Първата от тях беше „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сухо мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Документи за отпускане на държавната помощ се приемаха до 31 юли 2019 г.

Интересът към другата нотифицирана помощ през тази година – „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка на сурово мляко“, също е доста голям. Схемата беше нотифицирана пред Европейската комисия в края на миналата година, като общият бюджет на помощта, която ще се прилага до 31 декември 2020 г., е в размер на 1,5 млн. лв.