Фермерите кандидатстват от днес за съфинансиране на застрахователни премии

Фермерите кандидатстват от днес за съфинансиране на застрахователни премии

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска си продукция. Финансовият ресурс, отделен за целта е, 5 млн лв , а за пръв път тази година помощ за застраховане ще получат и производителите на зърнени и маслодайни култури, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Целта на помощта е насърчаването на фермерите и градинарите доброволно да застраховат продукцията си срещу суши, наводнения, градушки и измръзвания. Има условие и за минимални площи, които земеделците трябва да обработват, за да получат подпомагане.

Максималният размер на съфинансиране за фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Стопаните, които застраховат пшеница, ечемик и царевица или маслодайни култури могат да получат до 35 на сто от стойността на застрахователната премия.

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в областните дирекции на фонд "Земеделие" е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците, а средствата ще се изплатят 10 работни дни след сключване на договора, гарантират от фонд "Земеделие".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.