Фермери скочиха срещу таксата на декар

Фермери скочиха срещу таксата на декар

Отказват да плащат предварително. Предлагат в схемата да се включат застрахователи и общини

Земеделците не искат само те да плащат такса за защита от градушките и това накара депутатите от ресорната комисия в парламента в началото на миналия месец да върнат за доработка законопроекта за новия Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития.

Радослав Христов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите поясни за „Монитор”, че фермерите не са съгласни само те да плащат, а е необходимо да се включат и застрахователите и общините.

„Против сме проекта за закон в този му вид”, поясни той. Противоградната защита

не пази само нивите на земеделците

а и имотите на много други - държава, общини и частни фирми. В цял свят застрахователите също участват във финансирането на подобни превантивни мерки. Освен това сме против записването на таксата и плащането й предварително. Не знаем какво ще стане до края на годината или през следващата, може да са повече или по-малко. Нормално е след като се случи да заплатя услугата. И да се види колко е струвала и какъв е ефектът от услугата. Редно ли е например да се карат да плащат стопани, чиито посеви са поразени от градушка, защото няма 100% гаранция”, обясни той. Земеделецът посочи за пример Австрия, където частна фирма, съвместно със застрахователи, се занимава с противоградна защита и

 цената там за стопаните е 9 евроцента на декар

 (около 18 ст.), а у нас се искат от фермерите по 75 ст.

Според Христов стопаните са доволни от плановете и реализацията им по разширяване на периметъра на полигоните за защита от градушките, защото вече в почти цялата страната се случват тези бедствия.

Проектът на Закона за превенция от неблагоприятни климатични събития бе одобрен от кабинета на 20 март. Текстовете в него предвиждат създадено държавно предприятие. То ще провежда активни въздействия срещу градушки. Звеното ще извършва радиолокационно измерване на валежите и ще осигурява радарна метеорологична

информация на други заинтересувани ведомства

 Дейността на предприятието ще се извършва чрез споделено финансиране между държавата и земеделските стопани.

Предвижда се разширяване на обхвата на системата за борба с градушките, като ще се постигне защита на 90% от обработваемите земеделски земи в страната, както и на урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.