0

И стински здравословен сладкарски шедьовър прави семейство фермери в малкото планинско селце Горения вас в Словения. Те се казват Мария и Франц и се грижат за 20 дка ябълкова градина. Една част от плодовете продават на търговци, а другата преработват сами, за да имат сигурна принадена стойност, разказа семейството.

Истински здравословен сладкарски шедьовър прави семейство фермери в малкото планинско селце Горения вас в Словения. Те се казват Мария и Франц и се грижат за 20 дка ябълкова градина. Една част от плодовете продават на търговци, а другата преработват сами, за да имат сигурна принадена стойност, разказа семейството.

Сушилни

За тази цел инвестирали средства, за да си купят машина за белене ябълките. А другите в сушилня. Малкото цехче всъщност се намира в две помещения на къщата, в която живеят. Сушените ябълки продават в различни по грамаж опаковки.

Хрумване

Освен ароматните резенчета ябълки, им хрумнало да направят експеримент с плодовете, който хем да е здравословен, хем да е истински сладкиш. Първо започнали да правят нещо подоно на шоколадов бонбон, чиято сърцевина е сушената ябълка, полята с разтопен шоколад. След като се втърди, нареждат ябълковите бонбони в красиви целофанови пликчета. Експериментът се оказал истински хит сред клиентите, особено сред жени и деца.

Сладкишът се предлага и като сушени ябълки заляти с течен шоколад.

Без реколта

Фермерите споделиха, че тази година заради пролетните студове не са откъснали нито една ябълка. Миналата обаче е била изобилна и в момента имат в малкото си магазинче все още сушени ябълки от реколта 2020 г. Студовете през април и май са оставили и пчелите без храна, споделиха фермерите. Това е бил повод Министерството на земеделието на Словения да раздава безплатно семена на словенците, за да отглеждат цветя, които пускат нектар за пчелите. Земеделците са получили 3 хиляди евро компенсация заради затрудненията по време на локдауна от Ковид 19.