0

Х рупкави едри череши, подхранени с витамини, са хит на Фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Хрупкави едри череши, подхранени с витамини, са хит на Фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Хората купуват по един-два килограма, но някои пълнят с тях раниците си. Цената от 8 и 10 лева - малко по-висока от тази във веригите, не ги смущава, защото плодовете са отлични.

„Не черешите са златни, нашият труд е златен“, казва Божидара Кузманова, която продава стоката, произведена с много грижи от семейството й.

Макар и само на 23 г., студентката по мениджмънт и предприемачество, знае всичко за черешите.

Дори е дала идеята на баща си

Младен Георгиев да подхранват насажденията с витамини. И начинанието се оказва успешно.

„Аз съм спортист, тренирам таекуондо и ходя редовно на фитнес. Освен това и гледам много орхидеи. И това, което работи при мен, го тестваме всяка година на самите дръвчета. Не трябва да гледаш на дръвчето като на нещо, което ще го пръскаш, поливаш, оплевиш и то ще роди. То е като нашия организъм, има нужда от подхранване и не винаги това е химикал. И затова предложих да баща ми да подхраним с комплекс от витамини двете по-малки градини от по пет декара. И видяхме, че се заздравява кореновата система и самото стъбло става по-устойчиво - няма мравки, няма бръмбари и други насекоми. Не мога да издам витамините, защото това си е наша идея и наша тайна. И не мисля, че на човек трябва да му се дава наготово“, споделя Божидара.

За около 4000 дръвчета те поръчват понякога по 30 000 хапчета с витамини, с които обогатяват почвата, за да извличат овошките необходимите им полезни вещества.

Производителите имат и друга тайна. Между редовете в насажденията, които се намират край село Градешница, на 20 км от Сандански, ръсят с канела.

„Видяхме, че канелата отблъсква мравките, може би заради аромата. Но има много голямо значение видът канела, откъде се внася, с какви дистрибутори се работи“, споделя Божидара.

Основната тайна, за да има хубава реколта, обаче са грижите за дръвчетата. „Растенията и животните, всичко живо между нас има памет и честота на трептене. Когато към тях се отнасяш с грижа и не го правиш с цел печалба,

му даваш частица от своята енергия

убедена е младата спортистка.

Семейството й има насаждения върху 60 декара, разделени на две големи градини и на две по-малки. Гледат испански и италиански сортове, внесени от Гърция, а на пазара продават Big Star и Самба. „Нашите сортове са много ранни. За да се разбере сортът, трябва да се опита“, казва Божидара.

Ранните плодове зависят в най-голяма степен от времето. А според Божидара тази година то е било ужасно. Редуването на прекалено топли дни, сняг и дъжд объркало цялото производство. Паднали и киселинни дъждове. Въпреки това семейството й е доволно от реколтата. В техния край имало други производители с ранни череши, които не успели да си запазят плодовете. Семейството на Божидара обаче успяло да закрепи положението с много грижи и допълнителни пръскания от 4 до 9 часа сутринта.

По думите й специално тази година има недостиг на костилкови плодове, включително на череши, чието узряване се забавило с две седмици. За първи път се задържали толкова на пазара. По принцип до 19 юни продавали последните количества, а сега имали череши за поне още две седмици.

Лошото време се отразило и на цената. Към момента в големите вериги тя не пада под 7 лева. Семейството на Божидара пък винаги е поддържало приблизително едни и същи цени. Първите череши на пазара се пускат по 20 лева за килограм, следващите по 15, а накрая по 8-10 лева.

Божидара много се дразни, когато някой невъзпитан минувач нарече черешите й златни. „Не произвеждаме с идеята за печалба. Полагаме грижи 12 месеца, от понеделник до неделя, без почивен ден. А продаваме реколтата само два месеца. Баща ми става всяка сутрин в 4,30 ч. да пръска. Нормално е цената да е такава, ако производителят си цени труда“, казва младата спортистка.


Отказали се от биосертификат

Семейството на Божидара рекламира продукцията си като чиста от почвата до плода. Не пръскат с химикали, а само с биологични препарати. Дори продукцията, която продават на пазара, не е била третирана с абсолютно нищо през последните два месеца.

Преди време имали и биосертификат. Но след три години се отказали от него, въпреки че той важи за пет. „Първо, българският потребител няма да плати биоцена. Аз мога да пусна черешата на 55 лева, но малцина са тези, които могат да си го позволят. И, честно казано, това е кощунство за едни плодове. При положение че минават много възрастни хора и бременни жени, минават майки с деца. Не може едно дете да мине и майката да каже, че не може да му вземе череши за 55 лева“, посочва Божидара.


Доставят по домовете


Семейството на Божидара реализира продукцията си на фермерските пазари, но и прави доставки по домовете. Има си постоянни клиенти, които им поръчват - по килограм, по пет, дори само по половин кило. Оскъпяване на продукцията заради разходите за гориво няма. Просто производителите минават след края на пазарния ден на път до дома на клиента. Божидара поддържа Фейсбук страницата на стопанството и там казва кой ден на кой пазар ще бъдат. Така и клиентите могат да се ориентират кога да поръчват.