Фермери от Източна Европа срещу орязване на субсидиите

Фермери от Източна Европа срещу орязване на субсидиите

Представители на фермерски организации от няколко страни от Източна Европа, членки на ЕС се обявиха срещу идеите за орязване на субсидиите за селските стопани, което може да бъде предложено заради Brexit. Това стана ясно във втория ден от срещата на земеделските камари от регион „Три морета“, състояла се в София.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите изтъкна важността на директните плащания, като единствен и най-важен инструмент за осигуряване на подкрепа на доходите на фермерите, както и значителната роля на програмите за развитие на селските райони.

„Считаме, че политическите ръководите, отговорни за вземането на решения трябва да направят всичко възможно

да осигурят плавен преход


от модел на подкрепа, основан на съответствие към такъв, основан на резултати. Подчертаваме верността на това да има обща и добре финансирана селскостопанска политика, с не по-малко ресурси от тези във финансовия период 2014-2020 г.“, поясни той, коментирайки текста на документа, касаещ новата ОСП и бъдещата многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г.

„Отбелязваме, че на младите ферми, като бъдещ гръбнак на селските райони, трябва да им бъде предложено справедливо ниво на подкрепа. Настояваме ръководителите, които вземат решения, да оставят зелените и екологични мерки на разумни нива, като по този начин борбата срещу промените в климата, да не бъде бреме за фермерите“, заключи Костадинов.

Ян Долежал, генерален секретар на Аграрната камара на Чехия, акцентира на разликите в традициите на обработване на земята в Западна Европа и бившите соцстрани. „Ние сме преживели колективизация и за това стопанствата у нас са по-големи. 16 ха е средната площ на фермите в ЕС, а при нас 120-130 ха“, каза той. „По-високи са и заплатите, които се дават на земеделските работници. Трябва

да има съобразяване с конкретните условия“,


категоричен бе той и добави, че трябва да се мисли за развитието на селските райони не само в западните страни. По думите му, най-важното да бъде съхранен на сегашното ниво бюджетът и за новата ОСП. „Предложението на ЕК обаче е по същество изисква от земеделците с по-малко пари да свършат много повече работи и същевременно да опазват околната среда. Освен това трябва да има по-голяма гъвкавост по отношение на директните плащания.

Председателят на Националния съвет на земеделските камари на Полша - Виктор Шмулевич подчерта голямото значение на силния бюджет, който трябва да гарантира политиката. Той припомни, че в немалко страни в Общността земеделците получават все още доплащания, които са под средните за целия ЕС и е време да има да има изравняване.

Президентът на Камарата на земеделците в Литва Арюнас Свиториус подчерта използването на


устойчиви схеми за финансиране на селското стопанство.


в Евросъюза. Според него това се отнася в най-голяма степен за младите фермери. По думите му организациите на земеделците от бившите соцстрани в ЕС трябва по-тясно да си сътрудничат да постигане на целите си, за доброто на своите членове и да координират действията си.

Тамаш Едер, вице-президент на Унгарската земеделска камара, смята за много голяма вероятността от приемането на компромисен вариант относно възможността всяка страна да може да определя сама таваните на директните плащания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.