0

М лекопроизводителите в една от най-големите провинции - производители на мляко, в Канада - Онтарио, са помолени да изхвърлят по пет милиона литра сурово мляко седмично поради пандемията от коронавирус.

Млекопроизводителите в една от най-големите провинции - производители на мляко, в Канада - Онтарио, са помолени да изхвърлят по пет милиона литра сурово мляко седмично поради пандемията от коронавирус.

Изискването е на Млечния борд на Онтарио, който помоли фермерите за непопулярната мярка, за да се поддържат цените стабилни и да се предотврати свръхпредлагане.

Провинция Онтарио произвежда около 3 милиарда литра мляко годишно, или около една трета от общото предлагане на Канада. От браншовата група твърдят, че търсенето се е сринало, тъй като ресторантите и другите масови купувачи на мляко са затворили заради COVID-19.


Прецедент

„В своята 55-годишна история млекопреработвателите от Онтарио само веднъж е трябвало да помолят производителите да изхвърлят суровото мляко”, заяви пред Би Би Си Шерил Смит, изпълнителен директор на Млечния борд. Канадската млечна промишленост функционира в рамките на т. нар. система за управление на доставките, която стриктно контролира производствените квоти и вноса, за да поддържа цените. ”Всички са в голяма неизвестност и правим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще продължим да осигуряваме жителите на Онтарио и цяла Канада с млечни продукти и да поддържаме продуктите по рафтовете”, казва Кристина Люис, президент на Млечния борд на Онтарио.

Недостиг

Отначало индустриалният кооператив се тревожеше, че няма да има достатъчно мляко, за да задоволи търсенето, тъй като канадците пазаруваха яростно, презапасявайки се с всякакви храни, сред които и млечни продукти. Но постепенно тази тенденция стихна, а безразборните покупки на млечни храни намаляха. Междувременно купувачите на едро като ресторанти, хотели и училища бяха принудени да затворят поради федералните ограничения за справяне с пандемията от коронавирус. Заради това млякото по рафтовете залежава и има реална опасност от ценови спад.

Млекопроизводителите на Онтарио се надяват, че чрез изхвърлянето на сурово мляко предлагането ще се балансира и цените ще останат стабилни. Млечният борд не е уточнил какво количество мляко се очаква да изхвърля фермерите, но казват, че то ще бъде определено на „селективен и ротационен принцип”.