0

В тори месец заради сушата пасищата и ливадите в планинските райони не стават за паша, защото тревата е прегоряла и животните се връщат гладни в стопанствата. „За да дават мляко, животните се нуждаят от протеини, но тревата не храни, затова сме принудени да ги дохранваме със запасите за зимата, които сме подготвили“, съобщава Синор.БГ

Втори месец заради сушата пасищата и ливадите в планинските райони не стават за паша, защото тревата е прегоряла и животните се връщат гладни в стопанствата. „За да дават мляко, животните се нуждаят от протеини, но тревата не храни, затова сме принудени да ги дохранваме със запасите за зимата, които сме подготвили“, съобщава Синор.БГ

Особено потърпевши са стопаните от Западна България.

Слънчоглед

Според бранша ако държавата ги подпомогне точно в този момент с помощ по de minimis, те ще успеят да се снабдят с богатия на протеини слънчогледов шрот. Преди десетина дни ДФЗ отпусна само на животновъдите без пасища, но фермерите са категорични, че има необходимост от подобна помощ за по-голямата част от сектора.

Поради лошото състояние на пасищата повечето животновъди започнаха активно да купуват слънчогледов шрот, за да дохранват стадата. „В резултат на това той поскъпна рязко, което не се е случвало дори през зимата“, посочи собственик на кравеферма от Пернишко. Ако преди седмица чувал от 40 кг шрот се е продавал за 18 лева, сега цената му е 22 лв.

Люцерна

 

В същото време заради сушата втората реколта от люцерна, отглеждана от животновъдите, също върви зле. Дори да завалят дъждове обаче тази люцерна ще стане готова за косене едва през октомври, затова те настояват за своевременна намеса от страна на министерството на земеделието за осигуряване на калоричен фураж точно сега, за да не изчерпат зимните си резерви за храна на стадата.

Неотдавна Европейската комисия обяви какви мерки държавите членки могат да предприемат, за да ограничат негативните последици от сушата. Освен предварителното изплащане на директните плащания, смятаме, че страната ни би могла да одобри извънредна помощ заради изгорелите пасища“, смятат хората от бранша.