Фермери даряват агнета на засегнати от чумата

Фермери даряват агнета на засегнати от чумата

Фермери от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - НОКА даряват 100 агнета на колегите си, засегнати от чумата по дребните преживни животните през миналото лято в Ямболска област.

Стопаните от района на селата Шарково, Воден и Крайново ще получат агнета от високомлечна порода. Те ще бъдат разпределени между 32 фермери, като компенсацията ще отговаря на избитите им заради заболяването през 2018 г. животни.

В кризисната ситуация с разпространението на чума по овцете и козите в Ямболско и Бургаско м. Г. НОКА  предприе поредица от действия с цел компенсиране на засегнатите стопани. След поредица протести, асоциацията издейства  от Министерство на земеделието, горите и храните увеличаване на парите за компенсиране на стопаните, заради претърпените загуби вследствие от наложената карантина

Фермерите от засегнатите райони получиха обезщетенията за  избити овце и кози, като със съдействието на НОКА  бе осигурено бързото изплащане на сумите в самите населени места без да се налага стопаните да ходят до областните центрове и да подават заявления.  „Независимо от компенсациите, фермерите имат най-голяма нужда от качествени млади животни, с които да възстановят стадата и поминъка си. Затова нашата асоциация подбра високомлечни агнета, които безвъзмездно ще раздадем на засегнатите от чумата стопани на 9 и 10 юли. Вярваме, че това ще е искра за ново начало за тези  стопани.  Признателни сме за благородството  на нашите членове, които предоставиха агнета  за да подпомогнат колегите си“, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.   

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.