Животновъди от няколко села на територията на ямболската община Болярово излязоха на протест срещу принудителното избиване на дребни преживни животни в региона.С тежка техника и личните си автомобили те блокираха за повече от част  пътя на разклона към селата Странджа, Крайново и Шарково.

Причината за протеста е в излезлите

положителни лабораторни резултати за чума по овцете и козите в още три животновъдни ферми. 

Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед за избиване на близо 2 000 овце и кози.

Стопаните  настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството. Освен това според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът на практика ще бъде унищожен. Сред дошлите да разговарят с протестиращите, които са изпратили сигнал до прокуратурата беше кметът на община Болярово Христо Христов.Уведомлението за протестните действия е подадено от НПО „Движение Антимафия“ на бургаския общински съветник Георги Дражев.

Експерти от БАХБ и МЗГХ са категорични, че отмяна на заповедта няма да има и че така или иначе ще се стигне до умъртвяването на заболелите и влезлите в контакт с тях животни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

СДВР търси 76 нови попълнения

Столичната дирекция на полицията (СДВР) търси да наеме 53-ма старши полицаи, 9-ма водачи на патрулен автомобил, 7 водачи на мотоциклети, 5-ма младши автоконтрольори и двама старши полицая, които да патрулират с коне.

Направиха оглед на щетите в Роженския манастир

Експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата са извършили вчера оглед на място в Роженския манастир. Поводът е извършеното на 18 септември посегателство в храма „Св. Успение Богородично“ в манастира, който е недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.