Животновъди от няколко села на територията на ямболската община Болярово излязоха на протест срещу принудителното избиване на дребни преживни животни в региона.С тежка техника и личните си автомобили те блокираха за повече от част  пътя на разклона към селата Странджа, Крайново и Шарково.

Причината за протеста е в излезлите

положителни лабораторни резултати за чума по овцете и козите в още три животновъдни ферми. 

Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед за избиване на близо 2 000 овце и кози.

Стопаните  настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството. Освен това според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът на практика ще бъде унищожен. Сред дошлите да разговарят с протестиращите, които са изпратили сигнал до прокуратурата беше кметът на община Болярово Христо Христов.Уведомлението за протестните действия е подадено от НПО „Движение Антимафия“ на бургаския общински съветник Георги Дражев.

Експерти от БАХБ и МЗГХ са категорични, че отмяна на заповедта няма да има и че така или иначе ще се стигне до умъртвяването на заболелите и влезлите в контакт с тях животни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коледари от Пловдив и Раковски поздравиха народните представители с песни и танци

Изпълнители от фолклорните ансамбли „Тракия“ от Пловдив и „Слав Бойкин“ от Раковски поздравиха народните представители и гостите на Народното събрание с традиционни коледарски песни и танци. Техните изпълнения и наричания за здраве и берекет огласиха на 19 декември 2018 г. кулоарите на парламента.

МОН и електромобилния клъстер с иновативен образователен модел

Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) ще разработват съвместно учебни програми и ще организират обучения на учители. Те бъдат подготвени да преподават по специалността „Електрически превозни средства“ в професионалните гимназии в партньорство с компаниите и висшите училища. Това предвижда споразумение, подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ.

Грантаджии бранят Лозан Панов

Грантаджийският Съюз на Съдиите в България се хвърли да брани слугата на олигархията – шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов пред редица евролидери.