0

З аради коронавируса фермер от Врачанско се насочи към отглеждането на чесън. До края на февруари той вече е успял да го посади на нивата, на която миналата година е имало домати, съобщи Агри.бг.

Заради коронавируса фермер от Врачанско се насочи към отглеждането на чесън. До края на февруари той вече е успял да го посади на нивата, на която миналата година е имало домати, съобщи Агри.бг.


„Идеята ми дойде още през януари, когато разбрах за коронавируса в Китай”, разказва Станимир Иванов. Изразходвал е малко повече от 100 килограма посадъчен материал на декар, но от такава площ очаква около 600 килограма добив. Останалото ще е въпрос на договаряне при пласмента и стопанинът вече работи в тази посока.
Станимир решил да се заеме с това по няколко причини. На първо място е добре известно, че Китай е най-големият производител на чесън, а притесненията около коронавируса и карантината силно ограничиха вноса от тази страна. На второ място – самите китайци го изкупуват на вътрешните пазари, защото вярват в лечебните му свойства.


„Нямам намерения да се съизмервам с производството в Китай и да изнасям. Няма да го продавам и като цяр”, шегува се фермерът. „Убеден съм обаче, че цените на чесъна ще скочат и у нас. Това означава, че за мен ще бъде много по-изгодно да отгледам тази култура, отколкото домати например”, категоричен е Станимир.