Ферма отглежда щурци за ядене

Ферма отглежда щурци за ядене

Първата ферма за отглеждане на щурци отвори врати в град Българово. Насекомите са по-богати на протеини дори от телешкото. От тях може да се произвежда специален чипс, съобщи Нова телевизия.

"От начало това беше опит за излизане от зоната на комфорт, който прерасна в кауза. Именно да дадем своя принос в това по някакъв начин да намалим действието на човека върху околната среда", обясни собственикът на фермата Стоян Вълев.  По думите му за производството на един килограм протеин от щурци е необходим 10 пъти по-малко фураж, отколкото за телешкото. Водата, която пеещите насекоми консумират и е необходима за отглеждането им е 2500 пъти по-малко, отколкото за ферма с крави. Освен това щурците отделят 100 пъти по-малко метан и 100 пъти по-бързо порастват до възраст за консумация.

Пеещите насекоми достигат полова зрялост след 45 дни. Женската снася около 200-300 яйца., обясни технологът на фермата Яница Вълева. По думите й от щурците може да се прави вкусен чипс. Насекомите съдържат 65-70% протеин. Очаква се одобрение от Европейската агенция за безопасност на храните, за да може чипсът от щурци да започне да се предлага в търговската мрежа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.