Болницата в Шумен рекордьор  по заразени, води дори „Пирогов“ (ТЕМАТА)

Фейсбук замени Координационния център, хората сами се организират къде да возят болните

Болницата в Шумен рекордьор по заразени, води дори „Пирогов“ (ТЕМАТА)

  • Лечебниците пуснаха списъци на чакащите, записват телефоните на желаещите
  • Коридорите за пазаруване на възрастните – задължителни, но зависят от мъглата

Рекордьор по пациенти с коронавирус у нас е МБАЛ-Шумен, където към 9 ноември от общо 415 легла 229 са заети от заразени с COVID. Това лъсва от справка, актуална към началото на седмицата, публикувана на интернет страницата на здравната каса.

В болницата в Шумен още 101 пациенти са приети с други заболявания. Така свободните легла в лечебното заведение остават 87, а лечебницата бие дори „Пирогов“ по натовареност с новата зараза. В националната спешна болница леглата са 898, от които заети са половината, а пациентите с коронавирус са 208. Тоест свободната леглова база е 442 броя. В Топ 20 на най-натоварените лечебници у нас влизат общо 6 столични болници, а на дъното е здравното заведение в Добрич, в което се лекуват 51 души с COVID. По-надолу в таблицата всички бройки на заетите с пациенти с коронавирус легла намалява стремглаво, като десетки болници декларират едноцифрени числа на заразените, които се лекуват при тях.

От документа става ясно още, че над половината лечебни заведения у нас, имащи договор с НЗОК, са без нито един пациент със заразата. От него става ясно, че от общо 332 болници, имащи договор с НЗОК за осигуряване на лечение, само 158 са приели COVID болни. При останалите 174 в графата „заети легла с пациенти с диагноза COVID“ стои 0.

В същото време още преди 3 седмици – на 23 октомври, здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед всички лечебни заведения в областите от „червената зона“ - т.е. със заболеваемост над 120 души на 100 000 население, да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Само преди два дни – в сряда, проф. Ангелов издаде нова заповед, с която процентът се увеличава на 20 на сто, а от повече от седмица всички области в страната са в „червената зона“.


Общо леглата в болниците у нас са 48 552.

От тях са заети 22 299, като хоспитализираните пациенти с COVID са 4307. В същото време свободни са цели 26 253 легла. Това показва, че места в болниците има достатъчно, но липсва координация, която да осигури за всички нуждаещи се наложителната помощ.

Справката показва и друго –

На този фон гражданите буквално преминаха към самоорганизация в опит да спасят близките си, нуждаещи се от лечение заради усложнения, причинени от COVID. От няколко дни във Фейсбук групите за коронавируса се разпространяват списъци на свободните легла в близост до пламналите от заразата областни градове. За София например хората препоръчват да се търси помощ в Самоков, Ихтиман, Костенец или Своге. Проверка на „Монитор“ показа, че в


болниците вече дори правят списъци на чакащите


В лечебницата в Самоков дори записват мобилните телефони на търсещите лечение, за да могат, ако се освободят легла, да информират веднага.

И докато хората сами организират издирването на свободни легла и транспорт за болните си близки, държавата обяви, че закрива Координационния център, който насочваше линейките. Новината обяви директорът на столичния Спешен център д-р Георги Гелев по време на редовния брифинг на здравните власти. Той обясни, че причината е прозаична – заради самоорганизацията на хората центърът се е оказал ненужен. Гелев подчерта, че след като били изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

"Пренасочването на линейките ще се изпълнява от Районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ", обяви специалистът. От вторник насам се


наблюдава спад в натиска върху Спешна помощ

Ако през изминалия уикенд и понеделник обажданията са били около 500, то в следващите дни са спаднали до 400, каза още Гелев на брифинга. Раздадени са радиостанции на лекарите в линейките, чрез които те ще си комуникират с центъра и с болниците, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Повикванията на спешния телефон 112 намаляват, но се увеличават тези за пациенти с коронавирус. Като цяло обаче намалява броят на хоспитализираните. От последната нощ 210 са повикванията за коронавирус на фона на общо 320 повиквания, от които 24 са настанени в болница, отчете доктор Гелев.

Въпреки плашещата статистика здравният министър подчерта, че мерките досега показват, че успяваме да се справяме със ситуацията, породена от пандемията. Наблюдава се трайна тенденция на повишаване на излекуваните пациенти - почти 1000 души за денонощие. Само за седмица - от миналия четвъртък до този, са излекувани близо 5000 човека, подчерта той и призова хората да не се презапасяват с лекарства и да не се лекуват по неясни алгоритми.

Ангелов коментира и въведената в сряда мярка – задължителен коридор за пазаруване на хората над 65 години между 8 и 10 часа. Здравният министър обясни, че макар задължителни, „зелените коридори“ ще бъдат плаващи според метеорологичната обстановка и мъглите.

„Към момента ще се проследи как действа мярката за зелени коридори за възрастните хора, ако има нужда, тя ще се промени, за да е максимално удобно и подходящо за хората над 65 години. Те може да бъдат изместени между 14,00 и

16,00 часа, ако времето се влоши много и сутрин има заледявания. Идеята на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта”, обясни проф. Ангелов.


Частни линейки предлагат

мобилни тестове в социалните мрежи


Частни линейки извършват услугата мобилни COVID-19 тестове. Това стана ясно от публикации в социалните мрежи на фирма, предлагаща услугите. 

От публикацията става ясно, че частните линейки пътуват с екип специалисти, които предлагат вземане на проби на място от дома или офиса на хора, които искат да се тестват. Сред предложенията са всички видове тествания - антигенен, PCR, елайза тест, както и вземане на кръвни проби и друг вид услуги. Посещението в дома или офиса се таксува 30 лв., а цената на PCR e 100 лв. За всяка услуга и вид тест има посочен ценоразпис, става ясно още от публикацията в социалните мрежи.


Русе не изпраща, но приема

тежки случаи от съседни области


Пациенти с COVID-19 от Русе и региона засега не се изпращат за лечение другаде, но в русенските клиники се приемат тежки случаи от съседни области. Имаше момент, когато една четвърт от леглата бяха заети със заразени хора от граничните на Русе области, като най-много бяха от Разградско. Поради това от щаба за борба с коронавируса изпратиха писма до администрациите им с апел да се уведомят гражданите, че в клиниките в крайдунавския град няма свободни легла и по-леко болните от други области ще бъдат връщани. „Въпреки този призив приемаме в наши лечебни заведения тежките случаи от съседни региони, защото тези пациенти не могат да бъдат спасени в местните болници там“, каза временно изпълняващият длъжността председател на Областния оперативен щаб Свилен Иванов.

Засега в Стара Загора пък не се налага да пренасочват пациенти от местнатата УМБАЛ. На територията на областта има разкрити COVID-отделения в УМБАЛ "Д-р Стоян Киркович" според заповедта на министъра 20 на сто от всички легла, в болница Тракия, в болница Берое, както и в Казанлък и Чирпан в местните многопрофилни болници. Има отделение и в МБАЛ-Гълъбово, където обаче имат само един пулмолог.

Болниците в Тополовград и Любимец пък ще бъдат трансформирани в центрове за лечение на коронавирус, ако леглата в областта се изчерпат. Това предвижда екшън плана на местния кризисен щаб според областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова. Засега няма недостиг на легла. Пациенти се приемат в МБАЛ в Хасково, Димитровград, Свиленград и диспансера за белодробни заболявания в Хасково.


*По темата работиха: Стела Маринова, Мария Генова, Красимир Крумов, Жанета Йорданова, Христо Христов и Божидар Събев

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.