Фея бди над Куркински в родопско село
2

Фея бди над Куркински в родопско село

Мариус превърна разказа на Хайтов „Засукан свят“ в два часа екранна наслада

Фея бди над Мариус Куркински в родопско село в премиерния по кината „Засукан свят“.

Свикнали сме в екранните си превъплъщения Мариус да е човекът оркестър - е тук е поне половин оркестър, но и това ни стига за емоционално удоволствие. Както всяко нещо за пред публика на Куркински, така и сега екранният вариант на „Засукан свят“, направен по разказа на Хайтов, не може да се разбере от само едно гледане.

Карък

Историята за каръка Мильо, чиято бяла орисница превръща всеки негов провал, докаран му от черната й посестрима, в предимство, е разказана в почти двучасов опус. Критиката казва, че филмът е балада, надскочила реалното - красива, но и тъжна притча за малкия човек в засукания свят и на места обагрена с горчив хумор. Малкият човек, който не знае какво печели, когато губи. И още спецовете продължават: „Диалогът е оскъден, зрителят е воден от потока на съзнанието на главния герой (с други думи от гласа на Мариус), следва посоката на мисълта му, която се опитва, но не може си обясни абсурдите на живота. Показателни в това отношение са едни от финалните реплики в творбата. Когато синът на Мильо му иска благословията да се ожени за една хубава мома, баща му пита: „Как я разбра, че е хубава?“. „Ами, гледам я, тате“. „То ако с гледане се разбираше, аз щях да съм областен управител“, казва наивникът мъдрец.

Соло

Мариус, както винаги, така и сега обсебва всичко случващо се на сцената – в случая на екрана. Критиката пише още: „Огромна част от въздействието на филма се дължи на актьора в главната роля – негово театрално величество Мариус Куркински. И тук има някои по-театрализирани моменти (ухажването на единствения ерген от напористите родопски моми и особено съприкосновенията с омразния тъст Ангелачко – Камен Донев), има и граничещи с гротеска (изневярата на снахата с местно партийно величие – София Бобчева и Димитър Рачков), а безмълвните епизоди на нежност между младия Мильо и жена му Кина (Ана Пападопулу) могат достойно да се наредят в класация за най-красиви (но не захаросани) любовни сцени“.

Всички се прехласват и по главния образ. Мильо на Мариус, който феноменално, без специален грим и ефекти, някак се променя физически, изглежда ту млад, ту стар и изиграва убедително своя човек в протежение на 50 години – от Царство България до социализма. Разказът живее в няколко епохи, но героите си остават едни и същи – някои са каръци, други още повече.

Майсторски

На въпроса какво печелим и какво губим, когато печелим в „Засукан свят“ Мариус отговаря: „Разказът на Хайтов е изумителен. Чак така пословично не са ми се случвали нещата. Но именно заради това избрах да направя този филм – майсторски и концентрирано да бъде показана тая идея. Ето например – аз бях спечелил зелена карта като студент четвърти курс, обаче бюрократичните процедури ми дотежаха и си казах: „Къде ще ходя в Америка?!“. И сега си мисля, няколко пъти даже го сънувах, какво би станало, ако бях заминал. Но съм убеден, че тука ми е много хубаво с публиката и с тези години дотук. Надявам се, моля се да имам още живот за поправяне на греховете и да променя още за добро нещата в работата си. Във филма докарвам героя до това да престане да не знае кое е добро и кое лошо и да поиска да разбере. Това е моята режисьорска линия, която в разказа не присъства. Благодарен съм, че наследниците на писателя приеха тая тема и я свързаха с него. Хората много обичат Хайтов и много научават от него. А то е, защото е един от последните ни интелектуалци с много голяма грижа за съдбата на българина. Той биеше камбаната, че тръгваме в лоша посока с напускането на земята, с разрушаването на връзката с нея, със селото, с прадедите“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.