0

П редседателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза във вторник, че Федералният резерв Фед ще повиши лихвените проценти повече от планираното, ако инфлацията се задържи "на високи нива по-дълго от очакваното". Той обясни, че икономиката на САЩ трябва да се разширява за по-дълго, за да постигне "много силен пазар на труда с високо участие", като отбеляза, че в момента участието "се движи много бавно".

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза във вторник, че Федералният резерв Фед ще повиши лихвените проценти повече от планираното, ако инфлацията се задържи "на високи нива по-дълго от очакваното". Той обясни, че икономиката на САЩ трябва да се разширява за по-дълго, за да постигне "много силен пазар на труда с високо участие", като отбеляза, че в момента участието "се движи много бавно".

Пауъл предупреди, че високата инфлация е "сериозна заплаха за постигането на максимална заетост и постигането на продължителна експанзия, която ще ни даде това".

Пауъл също така заяви, че икономиката вижда "несъответствие между търсенето и предлагането", с много силно търсене, където предлагането е ограничено, "особено около неща като автомобили". Той обясни, че проблемът ще бъде решен отчасти чрез промени в търсенето и отчасти чрез връщане на по-голямо предлагане, като прогнозира, че нормалните условия на предлагане трябва да се върнат през тази година.

Пауъл коментира, че Фед следи "много внимателно" ситуацията с Омикрон в цялата страна. "COVID се разпространи из страната на регионален принцип; това не е толкова случаят с Омикрон. Толкова е заразен и не е еднакъв навсякъде, но наистина преминава през цялата страна с доста бързи темпове. Но ние го следим много внимателно", той каза.

Освен това Пауъл добави, че "психологията на инфлацията започва да се утвърждава", но "изпреварването на пандемията е единственият основен ход, който можем да направим", за да я разрешим.

Фед може да повлияе върху търсенето по отношение инфлацията, но може само "незначително" да повлияе на цените на енергията или храните.

Свидетелствайки пред Сената на САЩ, Пауъл подчерта, че инфлацията също се движи от "смущения в предлагането" и предположи, че смекчаването на тези пречки не може да бъде направено само от Фед, тъй като се разпространява извън тяхната юрисдикция. "Можем незначително да повлияем на търсенето, но когато става въпрос за храна и енергия, те са значително повлияни от въпросите от страна на предлагането".

"Инфлационният натиск изглежда е на път да продължи до средата" на тази година, но също така, че 2022 г. е "година, в която предприемаме стъпки към нормализиране. Това ще включва повишаване на лихвения процент на федералните фондове, прекратяване на покупките на активи през март и може би по-късно тази година."

Пауъл настоя, че Фед ще "адаптира пъргаво политиката" и ще коригира времето и честотата на повишаване на лихвените проценти в зависимост от предлагането, инфлацията и перспективите за растеж. Той заяви, че очаква икономиката "да продължи да може да се справя с "огнища на COVID-19, като добави, че прогнозата за следващото тримесечие или две е "много положителна".

Пътят на федералният дълг на САЩ е неустойчив, каза Пауъл, отговаряйки на въпрос на сенатор Джон Кенеди от Луизиана. Страната трябва да се справи с дълга и неговата траектория "рано или късно".

Подчертавайки, че фискалната политика е извън мандата на централната банка, Пауъл предупреди, че дългът не може да расте безкрайно по-бързо от икономиката.