Зрелостниците, които ще се явят на матурата по български език и литература, на 41 въпрос ще пишат есе или интерпретативно съчинение по тема, криеща се зад фаталния номер 13. Изпитният вариант бе генериран от репортерът на БНТ Елиана Димитрова. 

Министерството на образованието и наука, освен един човек, не знае какво стои зад тези въпроси", заяви зам. - просветният министър Таня Михайлова. Затова според нея е недопустимо спекулирането с притеснението на учениците, които ще се явят  на матурата и "продаването" на верни отговори. "Никой не създава тестовете и въпросите с цел подвеждане. Това се случва по определена технология, има експертна комисионна, която ги оценява." ,коментира още Михайлова.

Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Първият е тест, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тема, за който имат 2 часа.

Зрелостниците ще могат да напускат залата след 60-та минута на изпита. Те имат право само на две излизания, които ще бъдат отбелязани. "Веднъж предали и напуснали училището, учениците нямат право да се върнат отново в училище", обясни зам.-министърът. 52 650 са заявилите желание да се явят, но бройката ще намалее, тъй като част от тях не са допуснати, а други може не отидат на матурата.

Таня Михайлова посочи, че камерите в училищата и квесторите са ще пазят учениците да препишат. "Колкото и да е добра техниката и мерки за сме взели, има две условия за успешното протичане на изпита. Първо, учениците да знаят и да могат да изкарат изпита достойно и честно. От друга страна, разчитаме на квесторите в залите", заяви тя. Зам. - министърът обясни, че всяка година има и допълнителни мерки спрямо наблюденията от преходните години, но все още няма да обясни какви са новостите .

Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът, а темата - след  приключването и на изпита за децата със специални образователни потребности.

След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат готови до 13-и юни.
Тази година матурите в 12-и  клас са разделени от националното външно оценяване на седмокласниците. Според Таня Михайлова това улеснява провеждането на двата изпита."За едно училище, което в един ден трябва да подготви е 8 ч. матурите, а в 10ч. да се ангажира с изпита в 7-и клас.,организацията ще бъде облекчена.", коментира зам. - министърът.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се провежда в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За сигурността на изпита отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: От утре започваме изграждането, тръбите вече са във Варна и Бургас

Подписахме за строежа на "Балкански поток"

Борисов: От утре започваме изграждането, тръбите вече са във Варна и Бургас

Подписахме договора за строежа на "Балкански поток", а изграждането му започва още от утре. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в МС, след подписване на самия договор между „Булгартрансгаз" ЕАД и обединение от Саудитска Арабия "Консорциум Аркад" за изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

БГ студенти във Великобритания с 2-годишна виза за работа

Българските студенти, които ще започнат обучението си във Великобритания през учебната 2020/2021 г., ще могат да останат на Острова и да си търсят работа две години, след като завършат. Досега те имаха гарант за труд само за четири месеца, обясни Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“.

Пуснаха Маринела Арабаджиева в домашен арест

Спецсъдът пусна под домашен арест бизнесдамата Маринела Арабаджиева. Тя ще изтърпява мярката си в родния си град Пловдив. Арабаджиева излиза от ареста заради проблеми с кръвното налягане. От самия арест до момента, тя е прекарала почти 6 месеца в затоврническата болница.