Дано съм лош пророк, но нещата с мечките у нас са на път да се объркат. Първо, не е ясно колко са тези животни в нашите планини, второ – планът за действие за кафявата мечка е изтекъл през 2018 г., и трето – изпитваме трогателен наивизъм по отношение на тях.

Мечката е опасен звяр, изобщо не си правете никакви илюзии. Тя тича на къси разстояния с до 45 - 50 км/ч, плува и се катери по дървета. Така че каквито и напътствия за добро поведение при среща с нея да получавате, знайте, че зависите единствено от добрата й воля. Мечката тежи около 300 кг и никой не е в състояние да ме убеди, че тя покайно се храни с боровинки, мед и окапали плодове. То тогава две мечки би трябвало да опасат цял планински склон на Балкана, за да оцелеят и да натрупат запаси за зимата. Мечката е всеядно животно и именно това я прави опасна. Ако беше вярно първото твърдение, нямаше да има никаква разлика между нея и овцата. Това неразбиране е следствие от споменатия вече наивизъм. Вярно, човекът не е в обичайното й меню, но сблъсъкът с нея, дори и случайно, обикновено е с тежки и фатални последици. Защото когато стане дума за проблем с мечките, всички се държат, все едно си говорим за филмчето „Маша и мечокът“.

При опит да се намерят данни за числеността на популацията у нас се стига само до общи тенденции – тя (популацията) расте или намалява. Каква е всъщност, започва леко да се избистря, след като стана ясно, че на Витоша вече има 16 кафяви мечки и туристите бяха предупредени да внимават. Сега е лесно - вероятно 16-те мечки спят, ама това не променя същината на проблема. Едно е да си туриш главата в торбата и да си голям турист из Рила, Пирин и Стара планина, а друго е Витоша, която повечето хора приемат почти като крайградски парк на София. И като налетите на мечка по време на неделен излет, дали ще има време да обяснявате на децата, че това всъщност е онзи добродушен мечок от анимационното филмче. За популацията на мечките може да добиете представа и от разговор с някой родопчанин от тамошните планински села. Един такъв човек преди време ми каза, че всеки ходел в гората с пистолет, пък макар и газов.

През 2017 г. мъж от родопското с. Беден влезе в директен сблъсък с разярена мечка и получи рани и психически страдания. Смолянският окръжен съд постанови Министерството на околната среда и водите да му плати 15 000 лв. за претърпените несгоди. Особено важно е определението на магистратите – правото на живот и обществено здраве на гражданите и опазването на защитените видове следва да са в равновесие, а държавата трябва да гарантира и двете. Абсолютно вярно. Ето това равновесие би трябвало да е в основата на всичко. Погледнато без емоционални тръпки, пострадалите от мечки хора са доста повече от пострадалите от хора мечки. Дума да няма - мечките са национално богатство и не трябва да бъдат пипани с пръст. Друго е обаче да бъдат взети адекватни мерки, които да не са варварски. Като се започне от информационната кампания в районите с мечки, премине се през чипиране на животните, и защо не - определяне на резерватни територии, които да са слабо населени и срещите с мечки да бъдат избегнати. А туристите да преминават през тях с водач, все едно са в Серенгети. Времето, когато ще се получи фатален дисбаланс между хората и мечките, май не е толкова в бъдещето. Затова планът за действие за мечката трябва да бъде подновен в нов, адекватен на сегашните условия вид. Необходимо е да бъдат възстановени екипите за спешни случаи, които оценяват необичайни ситуации с мечки и предприемат нужното - прогонване, улавяне и преместване, поставяне на електропастири, при необходимост препоръчване на отстрел. След като държавата се е нагърбила със защитата на мечката, трябва да се нагърби и със защитата на човека. Защото истината е, че тези животни у нас никак не са малко, но това няма как да го научите, ако се разхождате около кръчмите по „Витошка“ и не отидете при хората в планината. А и не забравяйте все пак, че от Витоша до Борисовата градина не е толкова далече.

По темата: мечка човек среща
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Краят на ерата „забравих“ си бележника

Повече от 3/4 от училищата тази учебна година са заложили на електронни дневници, като от тях близо 400 пък са пратили хартиения дневник в историята. Предимствата от тази възможност несъмнено са много и в различни посоки. Родителите, например, могат да следят всичко случващото се с тяхното дете, докато пътуват или имат някоя друга свободна минута на работа.

Да ти виждам ръцете! Ти си в болничен!

Нека да уточним – взимането на болничен, когато си здрав като кафърски бивол, не е престъпление. Точното определение на това явление е класически тарикатлък.

За обирджиите и Остап Бендер

“Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”, възкликва Остап Бендер, в повестта “12-те стола” на Илф и Петров.