БОНУС: Фармацевтите получават двойно за безплатните рецепти

БОНУС: Фармацевтите получават двойно за безплатните рецепти

Фармацевтите ще получат по 4 лв. за всяка рецепта, която е със 100% платени лекарства от Националната здравноосигурителна каса. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба 10. Към момента размерът на тази сума за аптекарите е 2 лв.

Изменението е следствие на договорката между Българския фармацевтичен съюз и здравната каса за актуализация на таксата, като въпросното увеличение ще влезе в сила от 1 януари следващата година.

Разходите на НЗОК в резултат на предложената промяна на стойността ще бъдат в размер на близо 30 милиона лева годишно. Увеличението на бюджетните средства за прилагане на тази мярка е 15 милиона, или общото бюджетно въздействие ще нарастне на 30 млн. лв., става ясно от мотивите на наредбата.

Очакваният резултат от приемането на изменението е осигуряването на справедливо и адекватно заплащане на фармацевтите при продаването на лекарствени продукти, заплащани напълно от НЗОК. В случаите на 100% реимбурсирани лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените граждани, аптеката не начислява надценка за търговец на дребно при формиране на цената на лекарствения продукт. Те реално получават сега само 2 лв за обслужването на такава рецепта.Преди време БФС и НЗОК се разбраха фармацевтите да получават и по 10 лв. за всяка рецепта с безплатни лекарства за COVID-19 като компенсация за риска, на който са подложени при работата си със заразните пациенти. В последствие обаче това не се случи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.