Фармацевти поискаха защитени аптеки преди празника си

Фармацевти поискаха защитени аптеки преди празника си

Държавата да направи необходимото и да определи известен брой „защитени“ аптеки по подобие на защитените професии, училища и др., настоя в навечерието на  професионалния празник на фармацевтите (10 февруари) председателят на БФС проф. Илко Гетов.

Той напомни, че още през 2016 година е трябвало да бъде разработена и приета национална аптечна карта, но и до момента това не се е случило.

6504 са магистър-фармацевтите в България, 80 на сто са жени, като средната възраст е в рамките на 49-55 години. Реално работят 3600 аптеки, от които по договор с НЗОК са 2200, а в 11 от общините населението е принудено да пътува до съседни региони, за да се снабди с необходимите му лекарствени продукти.

Липсва регистър на денонощните аптеки. Според статистиката преди три години те са били 33, но в момента най-вероятно броят им е доста по-малък, коментира главният секретар на съсловната организация магистър–фармацевт Светослав Крумов.

Той припомни, че през тази и следващата година аптеките са изправени пред няколко сериозни предизвикателства, изискващи немалък финансов ресурс за покупка на компютри, четци и софтуер във връзка с изискванията на европейското законодателство. Успокоителното е, че тези разходи (между 1500 и 800 лв. за едно гише в зависимост от подготвеността им)  няма да се отразят върху цените на медикаментите, смята проф. Гетов.

Българският фармацевтичен съюз проведе разширено заседание на управителния си съвет в Стара Загора, чиято регионална колегия е сред най-големите с 224-те магистри и 142 аптеки.

Председателят й Ростислав Курдов стана носител на наградата за дигитална аптека, връчвана от партньорската организация „Кредо Уеб.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.