Фандъкова поиска компенсации от държавата за транспорта

Фандъкова поиска компенсации от държавата за транспорта

"Градският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията, като се отчете обществената му значимост и големия брой пътници, които обслужва всекидневно". За това е настояла кметът на София Йорданка Фандъкова пред министъра на транспорта  Христо Алексиев и екипа му, стана ясно от нейн пост във Фейсбук. 

От него става ясно, че днес са започнали разговорите за определяне на механизма за компенсиране на автобусните превозвачи с отпуснатите 40 млн. лв. от държавния бюджет.

"Общинските транспортни дружества за пръв път ще имат възможност да участват в механизма за компенсиране от държавата. Затова съм благодарна министър Алексиев, че включи Националното сдружение на общините в разговорите за определяне на условията и размера на подкрепата", пише кметът.

Фандъкова отчита, че спадът на пътниците в градския транспорт на София е над 25% спрямо нивата от 2019 г., което води до огромен спад на приходите. "До този момент Столична община успя със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които отговарят на противоепидемичните мерки. Средствата, които сме осигурили от общинския бюджет са 150 млн. лв., но на този етап се нуждаем от подкрепата на държавата, за да продължим да изпълняваме транспортната задача, без съществени намаления", казва кметът.

На срещата Фандъкова е обърнала внимание и на факта, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени средства за метрото и електротранспорта, чийто загуби се увеличават както заради спада на пътниците, така и заради голямото покачване на цената на електрическата енергия. "2,4 пъти са увеличени разходите за електроенергия за линиите на метрото и затова подготвяме писмо до министър-председателя и министъра на финансите, с което ще настояваме за компенсации за общинските дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“", казва още градоначалникът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.