Фандъкова: Тази година почистваме 54 км речни корита

Фандъкова: Тази година почистваме 54 км речни корита

"От април месец започнахме плановото почистване на участъци от речни корита. Тази година почистваме 122 участъка с общо 54 км дължина. До края на октомври трябва да бъдат почистени всички". Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери почистването на участък от р. Слатинска.

Напомни, че парите, които са заложени в общинския бюджет за тази дейност са 1,3 млн. лв. Изтъкна, че общината има система за постоянно наблюдение на 30 участъка в реално време. 

Наред с това тя коментира и желанието на шефа на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любо Георгиев да напусне поста едва след 3 месеца на него. Тя го определи като прибързано и според нея той не е дооценил възможностите, които се предлагат на "Софияплан".

Напомни, че главният архитект на София Здравко Здравков лично поканил Георгиев да оглави работата на "Софияплан". На свой ред Георгиев и екипът на "Софияплан" получили  пълната подкрепа както от главния архитект, така и от нея. В това число и един сериозен финансов ресурс, за да могат спокойно да изпълняват дейностите си.

"Смятам, че решението на арх. Георгиев е прибързано и емоционално. Той недооцени възможностите, с които предложената от арх. Здравков, се дават на арх. Георгиев и на "Софияплан", а именно - отпускането на още едно място за зам.-директор. Знаете, че зам.-директор се назначава от директора, за да може да се увеличи капацитетът за координация при подготовката на проектите. За това е настоявал многократно и самият арх. Георгиев - да не остават плановете само на хартия и да се координира дейността. "Софияплан" има много важни задачи. В писмото на арх. Георгиев, изпратено до мен, са посочени 17 задачи. Най-важната от тях е планът за интегрирано развитие, на чиято база София ще се развива следващите 7 г. и ще може да се възползва от европейските средства. Планът трябваше да е готов през март, почти всички общини вече са предали своите планове', коментира още Фандъкова.

Тя пожела на Георгиев успех  - и за професионалното, и за политическото реализиране, ако има такова.

Тя обясни, че преди сесията на СОС, на която били взето решението за реформа в "Софияплан", е поканила арх. Георгиев на разговор, но той е бил извън София. Моят кабинет винаги е отворен за всеки, който работи в Столичната община. Предпочитам да правим срещи, а не да си пращаме писма, добави Фандъкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.