0

С пирането на презастрояването в София чрез законодателни промени, предлага кметът на града Йорданка Фандъкова, която е и кандидат за следващ мандат на коалиция ГЕРБ-СДС. Чрез клип във Фейсбук тя представи акцентите от програмата си за подредена София.

Спирането на презастрояването в София чрез законодателни промени, предлага кметът на града Йорданка Фандъкова, която е и кандидат за следващ мандат на коалиция ГЕРБ-СДС. Чрез клип във Фейсбук тя представи акцентите от програмата си за подредена София.

„София се нуждае от нормативни промени, които да ограничат презастрояването и по категоричен начин да се защитят зелените площи. Част от промените направихме, но е нужно да затворим всички вратички в законите и сме готови със законодателни предложения за това“, казва Фандъкова.

По думите й начина за развитието на София като подреден град е чрез ефективен и строг контрол върху строителството. „Безкомпромисна съм със санкциите за некачествено строителство, но те не са достатъчни. Настоявам проектанти, надзори и строителни фирми да носят професионална отговорност при некачествена работа“, отбелязва Фандъкова.

Кметът припомня, че се работи и по наредба за градската среда, с която да се въведат ясни стандарти към всеки елемент от строителството на публични обекти в града. „Предлагаме увеличение на отстоянията при строеж на нови сгради в съществуващи жилищните комплекси. Продължавам да настоявам Народното събрание да определи краен срок за приключване на реституцията – това ще спре измамите с такива имоти“, казва градоначалникът. Относно защитата на сградите паметници на културата тя предлага механизъм за реставрацията им при отказа на техните собственици да се грижат за тях. По думите й общият устройствен план на града пък трябва да се промени с участието на граждани и експерти.

">

Междувременно от пресценръра на ГЕРБ съобщиха, че Фандъкова се е срещнала с екипа на българо-немската компания „Фармалекс". На нея тя е съобщила, че се планира изграждане на Биотехнологичен парк и привличане на стратегически инвеститор в сферата на фармацията и здравните грижи. "Това са две от задачите в програмата ми за развитие на София в следващите години. Проектът за Биотехнологичен парк е предложение, което идва от вас и с подкрепата на компаниите от сектора, ще успеем да го реализираме“, казала тя. В Биотехнологичния център ще се развие иновативна среда за изследвания и нови технологии в сферата на фармацията, биотехнологиите и здравните грижи.

Същевременно от ГЕРБ заявиха, че ще заложат на позитивната кампания, въпреки че очакват тя да бъде мръсна. Вицепремиерът Томислав Дончев даде да се разбре, че те се явяват на вота с ясна политическа физиономия, с ясни канидати и цели и коя политическа сила стои зад тях. Шефката  на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова амбицията при реденето на листите била да привлекат широко гражднаско присъствие и затова   листите са 30 % обновени. Шефката на НС Цвета Караянчева пък обвини ДПС, че притискат хора от листите на ГЕРБ и уволняват роднини на кандидати за кметове и общинари от ГЕРБ, давайки за пример Белиза и Велинград. Тя увери,че битката за смесените райони не е предизвестена.