0

Т рябва да опазим и съхраним Борисовата градина, а това означава пълна забрана на ново строителство. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и кандидат за следващ мандат на коалиция ГЕРБ-СДС.

Трябва да опазим и съхраним Борисовата градина, а това означава пълна забрана на ново строителство. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и кандидат за следващ мандат на коалиция ГЕРБ-СДС.

Чрез клип във Фейсбук тя представи акцентите от програмата си за зелена София. По думите й в емблематичния парк трябва да бъде възстановена къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър.

Фандъкова посочва, че има планове за изграждане на 8 нови парка, както и за започване на Зелиния ринг, който ще представлява линеер парк с велоалея по трасето на старата жп линия. „Той ще свърже кварталите с големите паркове и ще даде нови възможности за почивка и спорт“, уточнява градоначалникът. Тя обещава запазване на зелените клинове от Витоша и подобряваме достъпа до планината с повече градски транспорт. Като ключова задача посочва възстановяването на Княжевски и Драгалевския лифт и нова обща станция на метрото със Симеоновския лифт. Фандъкова казва още, че ще продължи засаждането на зелен пояс около София, както и на нови дървета в града.

Относно подобряване на качеството на въздуха в града кметът изтъква, че ще бъде ограничено отоплението на въглища и дърва като се сменят безплатно старите печки на 1/3 от домакинствата. Тя припомня, че през декември е планирано и пускането на първата общинска система за мониторинг на въздуха, която в реално време предоставя данни от 22 нови станции. „За да намалим замърсяването от транспорта – спираме от движение коли без работеща система за очистване на вредните емисии и до 3 години всички градски автобуси ще са с най-високия еко-стандарт. Спестяваме 90 хил. т годишно от вредни емисии с пускане и на третата линия на метрото догодина“, казва още Фандъкова.

">