Фандъкова: София има вода за години напред

Фандъкова: София има вода за години напред

Капациетът на Рилския водопровод е 1700 л/сек, до момента се използват до 1000 л/сек, обясни кметът на София.

Рилският водопровод, през който се предвижда София да започне да подава вода към Перник, е в добро състояние и с капацитет от 1700 л/сек. До момента се използват до 1000 л/сек, говорим за подаване на още 300 л/сек. Направен е тест преди седмица, който показва, че може да се поеме това количество. Освен това водопроводът на София се наблюдава постоянно, а когато има проблеми по мрежата, се отстраняват. И в момента стават по 2-3 аварии годишно. Опасност столицата да остане без вода обаче, няма, защото в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за години напред.
Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на Нова телевизия.
По думите ѝ годишно се отстраняват и санкционират между 600 и 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София, сочи справка на „Софийска вода”.
„Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка”, коментира Фандъкова, но повтори, че водопроводът на София е в добро състояние, наблюдава се постоянно и се реагира приортиетно.
Фандъкова обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.
„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза тя.
„Вчера посетихме приечиствателната станция в Бистрица и всички видяха, че вдопреносната система на София се следи в релано време и информацията е много важна. Настоях да покажем, че във всеки един момент знам какво е налягането, какво е количеството вода”, допълни още Фандъкова.
Второто условие било държавата да гарантира, че още тази година ще започне ремонтът на язовирната стена на язовир „Бели Искър”.
„Там има частичен ремонт, който е правен преди години. От няколко години се подготвят два проекта за по-голям ремонт. Министерството на икономиката трябва да направи всички процедури час по-скоро да започне този ремонт”, каза Фандъкова.
Тя гарантира, че това няма да доведе до повишаване на сметките за вода на софиянци, а финансовата част за заплащането на водата ще се уреди от двете ВиК- софийското и пернишкото.
Днес СОС трябва да вземе окончателно решение за подаването на вода към Перник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.