Три предложения за Борисовата градина даде по време на общественото обсъждане кметът Йорданка Фандъкова. Първото е, че не е необходимо да се възстановява климатичното училище, което е било построено през 30-те години в парка. Според кмета Конната база и игрищата на Спортна София трябва да си останат, там където се намират и в момента, въпреки че проектът на подробен устройствен план предвижда базата да се премести в горната част на градината,в лесопарковата част до Симеоновското шосе.

Фандъкова подкрепя и идеята за линеен парк на територията на градината, в която да се обособи пешеходно и велосипедно трасе. Тя подчерта, че всички нейни предложения ще подаде в писмен вид към проектантите.

Граждани, общински съветници и представители на ведомства дадоха също различни предложения на обсъждането, което се проведе в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Главният проектант проф. Атанас Ковачев представи целият проект за план, като подчерта, че той е изключително консервативен. Според него, се запазват всички зелени територии, сградите и спортните съоръжения могат само да се ремонтират и модернизират, но не се предвижда никакво строителство.

„Подробният устройствен план дава макрорамката, големите идеи. След това ще има, вероятно, серии от паркоустройствени и инвестиционни проекти, които ще решат на място какво да се направи“, коментира проф.Ковачев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бързо производство срещу 35 –годишен ямболлия за демонстрация

Бързо досъдебно производство за хулиганска проява: потрошен публично телевизор и отправени призиви да не се изпълняват указанията за борба с разпространението на COVID – 19 e образувала районната прокуратура в Ямбол срещу 35-годишен местен жител.

Раздадоха 101 пакета с храни на медици и близките им под карантина

101 пакета с хранителни продукти са раздадени на медици и близките им, които са под карантина в Пазарджик, Велико Търново и Шумен, както и на поставените под карантина медици и техните близки от Александровска и от Пета градска болница в София. Това съобщиха от инициативата „Заедно ще се справим“, която е организирана от Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Организация на евреите в България „Шалом“. 

Бивш оръжейник разнася домашните на децата в ромски квартал

Бивш оръжейник от заводите "Арсенал" в Казанлък е станал образователен медиатор в основно училище „Христо Ботев“ в Мъглиж. От началото на извънредната ситуация се грижи за близо 80 деца от ромския квартал „Свобода“ да получават всекидневно на хартиен носител домашните си по математика и  български език, за да не се откъсват от учебния процес, разказва директорката на школото Милена Челебиева.