Фандъкова: Разрешенията за строеж само с улична регулация

Фандъкова: Разрешенията за строеж само с улична регулация

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравков, беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

"Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др.
Това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани", обясни кметът.

Фандъкова посочва, че втората съществена промяна, която е постигната, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети.

"Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите", пише Фандъкова.

Тя изброява, че е получена подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилищата.

"Още една врата в закона, която днес беше затворена, е възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание", припомня Фандъкова.

Накрая благодари на главния архитект арх. Здравков, който разработи предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които ги подкрепиха в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които са ги подкрепили.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.