Фандъкова: През 2019 г. ще имаме 48 км метро и повечето автобуси ще са с Евро 6

Фандъкова: През 2019 г. ще имаме 48 км метро и повечето автобуси ще са с Евро 6

София с рекорден бюджет, гласуват го на 31 януари

В края на 2019 г. в София ще има 48 км метро, като преди 10 години подземният транспорт е бил с дължина 10 км. Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова по време на семинар на Столичната община за проектобюджета на кметството за 2019г. 

Предвидените средства на общината за следващата година ще бъде рекордни - 1,623 млрд.лв. Преди седмица бе обявено, че София ще разполага 1,587 млрд.лв., но заради добрата събираемост цифрата нараснала.

Модернизацията на градския транспорт, развитието на метрото, образователната инфраструктура и обновяването на зелените пространстра са основните приоритети на кметството. Фандъкова уточни, че капиталовата програма на общината е 551 млн.лв., като 306 млн.лв. са заделени за метрото. Догодина през есента ще бъдат пуснати първите станции от третия лъч на метрото от "Красно село" до бул. "Патриарх. Евтимий", до края на 2019 г. тези от центъра до бул. „Владимир Вазов“, а в началото на 2020г. ще са готови спирките на подземния транспорт от „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна баня“.

Кметът на столицата за пореден път изтъкна, че следващата година автопарка на градския транспорт ще бъде обновен на 90% и возилата ще бъдат с екологичен стандарт - Евро 6. Средната възраст на автобусите ще бъде 6 г., като преди десетилетия возилата са били 20 годишни. Със 100 млн. лв. ще бъдат закупени нови автобуси.

Предстои и ремонти на 15 ключови булеварда в града, за които ще бъдат изхарчени 47,5 млн.лв. С 38 млн. лв. ще се обновяват вътрешно квартални улици. 4,5 млн.лв. пък ще бъдат вложени в осветлението на града. Трамвайните трасета по бул. “Цар Борис III” и ул. “Каменоделска” ще бъдат реконструирани със 17,6 млн.лв. Софиянци ще се возят и на 13 нови нископодови трамвая за 32,8 млн. лв.

Рекордна сума е заделена и за образователна инфраструктура - 71,2 млн.лв. Ще започне основен ремонт и строителство на 15 училища. 9,5 млн. лв. отиват за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища. През 2019 г. трябва да приключат и ремонтите на 26 училища и детски градини, финансирани с евросредства.

С 17,9 млн.лв. ще се обновяват зелените пространства в града. Догодина столицата трябва да има и първия си аквапарк, който ще бъде изграден в парк “Възраждане”. Ще се обновят и минералните бани в Банкя и “Овча купел”. Бившата топлоцентрала при НДК пък трябва да се превърне в център за изкуства и култура.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обяви, че бюджета влиза за обсъждане по комисии в началото на годината, а на 31 януари 2019 г. трябва да бъде гласуван от съветниците.

Фандъкова припомни и основните ремонти, които общината направи през изминаващата година. Сред тях са реконструкциите на бул.”Васил Левски”, “България”, “Арсеналски”, “Тодор Каблешков”, “Пенчо Славейков”, “Монтевидео” и др. Тя припомни, че е започнала и най-мащабната реконструкция в града, а именно тази на ул.”Граф Игнатиев”. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.