Фандъкова обсъди с директори готовността за новата учебна година

Фандъкова обсъди с директори готовността за новата учебна година

  • Всяко школо със свой хигиенен план срещу COVID-19
  • Директорите сами решават за броя на входовете, сменния режим, учениците в една стая
  • Откриването на годината в двора само с децата от 1-ви и 8-ми клас

Кметът на София Йорданка Фандъкова обсъди готовността на столичните училища за започване на новата учебна година с началника на РУО в София Ваня Кастрева и представители на учителските синдикати и работодателските организации в сферата на образованието.Това съобщиха от Столична община.

Целта на среща бе изготвяне на указания към директорите на училища с конкретни мерки за превенция и осигуряване на безопасна и здравословна среда. В срещата участваха представители на Синдиката на българските учители, синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

На срещата присъствали и зам.-кметовете Тодор Чобанов и Дончо Барбалов, шефката на образователната комисия в СОС Малина Едрева, както и директорът на дирекция „Образование“ на Столичната община Мария Минчева.

 „Целта е да бъде създадена възможност за присъствена форма на обучение през новата учебна година при спазване на всички мерки за безопасност, посочи столичният кмет Фандъкова. По думите й нищо не може да замени контактът и комуникацията между учителите и децата, както и средата, която дава училищната общност. 

Директорите следва да създадат необходимата организация за протичане на учебния процес при спазване на противоепидемични мерки, включително и с навременно осигуряване на необходимите наличности дезинфектанти. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че директорите трябва да имат оперативна самостоятелност с оглед спецификата на всяко едно от училищата - брой ученици, входове, едносменен и двусменен режим на обучение, наличие на кабинети, класни стаи и други.

Всяко училище следва да разработи хигиенен план, който да дава основните насоки за работа и обучение в условия на КОВИД -19.

Фандъкова уточни, че училищните планове ще следват протокола даден от здравните власти, но ще бъдат съобразени и със спецификата на всяко училище. Фандъкова препоръча на директорите при разработването на алгоритъма за работа да бъдат включени както учителите, така също и училищните настоятелства. Началникът на столичното управление по образование Ваня Кастрева информира, че директорите следва да осигурят Банка кадри с резервни учители – студенти и бивши учители , които при необходимост да се включат в образователния процес.

 С оглед предотвратяване събирането на много хора в дворовете на училищата присъстващите на срещата решиха да препоръчат на директорите откриването на учебната година да стане само в присъствието на учениците от първи и осми клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.