0

К метът на София и кандидат за още един мандат на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова обеща да увеличи доходите на столична, опонента й Мая Манолова, която е подкрепена от БСП пък даде заявка, че ще брани от застрояване междублоковите пространства. Това се случи по време на телевизионния им дебат по NOVA.

Кметът на София и кандидат за още един мандат на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова обеща да увеличи доходите на столична, опонента й Мая Манолова, която е подкрепена от БСП пък даде заявка, че ще брани от застрояване междублоковите пространства. Това се случи по време на телевизионния им дебат по NOVA.

Кметът Фандъкова обясни, че увеличението на доходите може да бъде постигнато с развитието на производства с добавена стойност.

„Трябва да привличаме инвестиции в технологично производство. Това ще означава повече и по-качествени работни места. Така местният бизнес ще има повече възможности за изява и за излизане на външни пазари”, каза Фандъкова и допълни, че към момента две компании проявяват интерес към промишлената зона „Кремиковци”. Работело се по изграждането на инфраструктурата там. Започнали са и проучвания за леко метро или трамвай, който да свързва бул. „Владимир Вазов” със зоната. От своя стана Манолова обяви, че безспорно София е по-богата от всеки друг град в България, но на фона на останалите европейски столици сме били по-бедни. „Има неравенство между центъра и кварталите. Ако бъда избрана за кмет, ще променя това. Ще осигуря достъп до качествено образование и ще направя така, че да няма повече деца в листите на чакащите за градините“, каза Манолова. И Фандъкова, и Манолова са категорични, че ако поемат руля на София за следващите четири години, няма да вдигат местните данъци и такси.

Големият проблем в кварталите според Фандъкова бил паркираното. Именно затова имали план да бъдат изграждани паркинги с публично-частно партньорство. „Освен това, ние вече подменихме 90% от тролейбусите и автобусите. Трафикът ще се облекчи и с изграждането на Околовръстния път. Започна и разширението на Южната дъга. Работи се по връзките към Северната скоростна тангента”, поясни Фандъкова. Манолова я контрира, че за 14 години престой във властта е заложила на сгъстяването на строителството. „Влязоха в каварталите, но с багерите. Аз имам визия за развитие на север – там ще бъде зона за нискоетажно и многофамилно строителство, където да живеят млади семейства от средната класа. Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, нито една градинка”, категорична бе Манолова.

Двете кандидатки за кмет споделиха и с какво се гордеят и срамуват в живота и работата си. „Гордея се, че за 14 години в политиката не съм сменила приятелите си. Не се гордея с организацията на ремонта на „Графа”, сподели кандидатът на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова. Тя бе категорична, че никога не се е стремила към власт и позиции и на изборите след 10 дни ще се бори за доверието на софиянци.

Манолова пък посочи като гордост работата си като омбудсман за разрешаване на проблемите на хората. „Гордея се с това, че сама взимам решенията си, нямам ментор, отговарям пред съвестта си и пред гражданите. Срамувам се от това, че понякога закъснявам”, призна Манолова.