Кметът на София и кандидат за още един мандат на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова обеща довършване на стратегически обекти като Околовръстния път и метрото, опонента й Мая Манолова, която е подкрепена от БСП пък даде заявка, че ако спечели изборите за всяко дете ще има място в яслите и детските градини. Това се случи по време първия им телевизионен дебат по Канал 3.

Обещанието на Манолова е заложено в предизборната програма на БСП, призна тя. „Те предлагат мярка, която е даже по-скоро дясна - общината да влезе във взаимодействие с частните детски градини и да осигури ресурс за всяко дете, което е останало без детска градина в частно заведение, като това аз бих го реализирала по друг начин, чрез ваучери, да не бъдат фаворизирани едни частни детски градини, но да няма дете, което да няма подкрепа за детска ясла или детска градина“, заяви Манолова. От своя страна Фандъкова отвърна, че 10 години са построени 100 нови сгради и по този начин са се отворили 17 800 нови места за децата. Проблемът с недостига на места, по думите й, може да се реши само със строителство.

Фандъкова изтъкна, че ще работи за подобряване на инфраструктурата в кварталите и качеството на въздуха и посочи, че София има шанс да привлече голям технологически инвеститор. По темата за качеството на въздуха, Манолова обяви, че България е в две наказателни процедури заради лошото качество на въздуха, като отговорна за едната и е Столична община. „Работим по проблема от 2011 г., по 4 важни теми - информация, намаляване на трафика и градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, разширяване на зелената система. До края на годината ще има 22 станции в града, които ще позволяват на хората в реално време да следят за качеството на въздуха, ще има система за ранно предупреждение“, обясни Фандъкова.

Манолова на няколко пъти изтъкна, че обществените поръчки са един от най-големите проблеми на града, защото по думите й парите на софиянци се харчат неефективно. Също така каза, че регионалното министерство съди общината за 4,4 млн. лв. заради обществените поръчки за ремонтите. „Единственият законен начин за изразходване на обществени средства е заложен в Закона за обществените поръчки“, обясни Фандъкова. Тя разказа, че в общинския съвет има комисия по обществените поръчки, в които влизат представители на всички партии. „На сайта на общината могат да се видят всички договори по обществени поръчки, включително и документацията по тези, които се провеждат в момента“, каза тя и допълни, че общината е готова и предстои въвеждането на електронни обществени поръчки. Като друга важна задача Фандъкова посочи промяна на общи устройствен план, така че да се спре презастрояването. Тя обясни, че се предвиждат промени в нормативните уредби, с които ще се увеличат разстоянията между сградите, изискванията за паркиране, както и за озеленяването между сградите. Имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия устройствен план. Залагаме и наредба за градския дизайн и това е начинът, по който да подредим и контролираме строителството в града, допълни тя. Именно по темата за строителството Фандъкова попипа Манолова дали има финансов разчет колко ще струва на общината заложеното в програмата й предложение за изкупуване и отчуждаване на всички терени в междублоковите пространства, предвидени за застрояване. „Очаквам да заваря в СО регистър на тези имоти, както и анализ колко ще струва, защото държавата също трябва да се включи, тъй като разреши чрез реституционните закони възстановяването на земеделски земи в застроени части на града“, каза Манолова и допълни, че всичко трябва да става по пазарна оценка, за да не са ощетени и собствениците на имоти. Само за „Дружба“ са нужни 250 млн. лв., коментира обаче Фандъкова.

Фандъкова бе запитана дали успехът й е залог за довършването на третия мандат на Бойко Борисов като премиер. "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. 3 пъти съм се явявала, с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания като мажоритарен кандидат, не използвам лъжи и манипулации. Имам ясна политическа ориентация и ясни ценности, които не съм променяла през целия си живот", отвърна тя.

Двете кандидатки за кмет дадоха по 5 определения за това какъв трябва да е градоначалникът. Почтен, професионалист, с опит, диалогичен, открит, посочи Фандъкова. Самостоятелен, отговорен, искрен, професионалист да може да намира консенсус, изброи Манолова. И двете се обединиха, че няма значение дали е мъж или жена, важното е да е отговорен, смел, почтен и да може да работи в екип.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Съдът реши: Вотът със симпатичното мастило е редовен

Местният вот в благоевградското село Копривлен е редовен. Това става ясно от решението на Административен съд – Благоевград, който потвърди становището на ОИК, че за кмет на Копривлен правилно е обявен Лъчезар Банев.Според съда, дори да се добавят 150 бюлетини със симпатично мастило, които бяха обявени за невалидни от изборната комисия, това няма да се отрази на изборния резултат.

14 партии зарязаха 900 плаката след изборите в София

14 политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети все още не са премахнали 956 афиши, плакати, листовки и други видове агитационни материали, съобщиха  от Столична община след проверка на Столичния инспекторат.