Фандъкова алармира:

Фандъкова алармира: "Топлофикация" е пред ликвидна криза, трябват компенсации от държавата

Кметът на София Йорданка Фандъкова иска правителство да компенсира общински дружества, заради скока на цените на тока и природния газ.

Първо кметът настоява транспортните дружества "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт" да бъдат включени в енергийните компенсации, които правителството обяви в понеделник.

Фандъкова отчете, че двете дружества търпят огромни загуби.

По отношения на природния газ градоначалникът изтъкна, че липсват каквито и да било компенсации за повишаването на цената му. "Топлофикация-София" е най-големият потребител на природен газ в страната, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи значими загуби от повишената цена на природния газ. Искаме отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза", обяви кметът.

За "Топлофикация" Фандъкова алармира, че може да се стигне до безпрецедентна криза. "Категорично цената на парното в София не трябва да бъде повишавана. В същото време цената на парното за битови потребители е определена на 1 юни и в нея е заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегават час, тази цена трябва да остане такава до края на годината. В същото време обаче цената, на която "Тплофикация" купува природния газ постоянно се увеличава. Повишението на цената на природния газ започна от юли, за август тя 57,60 лв., за септември 69,4 лв., очаква се от 1 октомври да бъде повишена. Това означава, че "Топлофикация купува природния газ на почти двойно по висока цена от тази, на която трябва да продавана ба своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата. В противен случай "Топлофикация" ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и няма да може да покрива своите задължения", обясни кметът.

Именно заради това от общината предлагат разликата между цената на природния газ, която дружеството заплаща и цената, заложена в цената на топлинната енергия, да бъде покрита със средства от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. "До момента, само за трите месеца - от юли до септември, разликата в цените е 11 млн. лв. Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния газ за „Булгаргаз“, очакваме тази финансова дупка да нарасне с още 15 млн. лв. само за месец октомври. Няма да правя спекулации с цената на природния газ за ноември и декември, но очакванията на експертите са тя да продължи да расте. Това са два от месеците с най-голямо потребление на природен газ, заради отоплителния сезон. Ако прогнозите на експертите за ръст се сбъднат, от разликата в цените за двата месеца очакваме допълнителна загуба от над 100 млн. лв. Отделно перо в цената на топлинната енергия са увеличаващите се цени на въглеродните емисии. И при тях призната от КЕВР цена е чувствително по-ниска от пазарната в момента. Очакванията са до края на годината тази разлика да доведе до загуба от още 25 млн. лв.", каза Фандъкова.

За общинските дружества „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“ тя настоява да бъдат включени в предприятията, които ще бъдат компенсирани от държавата. По думите й до края на годината от повишената цена на тока да бъде генериран преразход от около 4 млн. лв.

Фандъкова предлага също в Плана за възстановяване и устойчивост да се обсъди предложението за включване на инвестиции за изграждане на когенерации в „Топлофикация София“.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.