Една от най-непопулярните мерки от миналата година във връзка с борбата с АЧС беше поголовно отстраняване на задния двор.

Това обяви д-р Александра Митева от отдел Здравеопазване на животните към БАБХ. Трябва да намерим начин да не го неглижираме, защото задният двор е част от националната фиолософия и поведение. По този начин за първи след тридесет години държавата призна възможността на най-малките ферми легално да отглеждат животни. Митрева изтъкна, че този тип животновъдство е характерен за Източна и Южна Европа и обществото трябва да се съобрази с този манталитет.
Какво може
Именно за това задния двор е вписан в Наредба 44 на МЗХГ. Което означава, че животните ще бъдат регистрирани, а стопаните да изпълняват определени мерки за биосигурност. Според наредбата вече се оформят три вида стопанства, в които могат да се отглеждат прасета. Те са индустриални, фамилни и лични стопанства. Личните ще имат право да отглеждат до три прасета само за угояване. Те трябва да имат ограда, определена площ за животните, заради хуманно отношение, места за съхранение на фураж.
Стопаните са длъжни да почистват и дезинфекцират кочината. Да има ограничен достъп на други хора и животни. Влизането при свинете да е с работно облекло и след дезинфекция.
Фамилни ферми могат да отглеждат до 10 свине майки, но не повече от 200 прасета. Освен площта, трябва да имат съоръжения за съхранение на тора, с капацитет 40 дневен престой навън.
Буферна зона
Индустриалните ферми са длъжни да имат буферна зона от 500 м до горски територии. С електропастир или високи зидове трябва да ограничат влизането на глигани. Имат право на инсинератори. Длъжни са да направят места за дезинфекция на предмети отвън.
Камиони
Задължителните мерки в документа предвиждат почистване, измиване и дезинфекция на транспортните средства, които излизат от фермата, както и вътрешния транспорт. Фамилните ферми трябва да имат отговаряща на изискванията питейна вода. Също и план за спешни мерки при зарази.
Личните стопанства имат шест месеца да изпълнят изискванията, а останалите до края на тази година.

36 млн. лв. за компенсация, 70 млн. лв. за премахване на огнища

Директните разходи за унищожаване на огнищата на АЧС към този момент възлизат на 69 831 311, 19 лв. Това показва справка на БАБХ представена на срещата на земеделските производители. Според данните 20% от националното свиневъдство е засегнато от вируса на Африканската чума.
Друга разбивка показва, че компенсация за животни трупно месо възлиза на 35 840 778 млн. лв. За убиване и унищожаване на животни парите са 184 362 лв. За транспрот и унищожаване на замърсени продукти и оборудване разходите възлизат на 608 395 лв., а за превозване на унищожаване на трупове достигат почти 1 млн. лв. Приблизително на 16 млн. лв. възлизат разходите за дезинфекция и почистване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

Видео показва как се очертават площите

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

ДФ „Земеделие” разработи видеоуказания, в които са показани стъпките за онлайн очертаване на площите по основните схеми за подпомагане на директните плащания за Кампания 2020, съобщиха от Агрофонда.

С 200 000 дка увеличават поливните площи

100 млн. лв. дават за напояване

С 200 000 дка увеличават поливните площи

 

Тръгва дълго чаканата мярка за напояване, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой  да прибира реколтата  на Запад

Бг работниците най-зле в Южна Италия, най-добре във Франция

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой да прибира реколтата на Запад

Коронавирусът извади мръсните ризи от нивите на Европейския съюз. Заради блокадите се оказа, че богатите страни на Общността няма да могат да прибират реколтите си тази година и спешно се нуждаят от работници.