Фалшиви медсестри церят болни по домовете
3

Фалшиви медсестри церят болни по домовете

Праща ги анонимен сайт, регистрираха дори 16-годишна

Анонимен сайт в интернет изпраща фалшиви медицински сестри в домовете на болни, установи проверка на „Монитор“. Въпросната интернет платформа се рекламира като национален портал за медицински услуги (www.медицински-сестри.com), като на нея има списък с жени, представени за медицински сестри, готови да изпълняват здравни услуги срещу заплащане. 

Профилите на част от тях са със снимки, публикувани са и тарифите на услугите, които извършват, но се оказва, че единственото условие за регистриране на кандидатка за работа е да изпрати по  банков път 59 лева. Срещу тях обявата се публикува за 3 месеца. Изискване за предоставяне на диплома, която да гарантира, че лицето може да изпълнява заявените в рекламата услуги, няма. На платформата не са посочени за обратна връзка нито телефони, нито имена на управителя и екипа. Няма и физически адрес. Контактите се осъществяват чрез e-mail. Вече имаме сигнали от пациенти за некоректност от страна на предлаганите услуги на сайта, каза за „Монитор“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

50-годишна жена с тежка диагноза се налага да пропусне един ден животоподдържаща манипулация, след като медицинска сестра от въпросния сайт не идва да й я направи. След това намира в платформата друга, която все пак се явява, но прави манипулацията крайно непрофесионално. „На 1 август имах нужда от вливане по лекарско предписание и одобрение в домашни условия. За целта потърсих услугата в интернет от споменатия „портал“. Намерих жена „сестра“, която просто не дойде в уговорения час. Изгубих цял ден, докато намеря втора жена „сестра“, която дойде. Тя направи вената ми на решето, но вливане така и не успя да направи“, разказа потърпевшата и допълни, че независимо от усилията си не успяла да осъществи никаква връзка със собственика на сайта, за да се оплаче.

„Не се доверявайте на този сайт, не е ясно какъв човек ще изпратят в дома ви. Там са регистрирани и хора, които нямат нищо общо с медицината“, предупреди репортер на „Монитор“ една от медицинските сестри с публикувана обява там. Жената, която е с 20-годишен стаж в една от общинските болници в столицата, се регистрирала в сайта, за да припечели някой лев с допълнителен труд. Скоро обаче разбрала, че повечето там са аматьорки, и пожелала да изтрият обявата й. Все още обаче името и телефонът й стоят там.

Регистрираха дори 16-годишна

Шестнадесетгодишно момиче успя да се регистрира в т.нар. Национален портал за медицински услуги (www.медицински-сестри.com) срещу 59 лева, изпратени по банков път. В профила си непълнолетното девойче се представи като медицинска сестра с дългогодишен опит и само определи цените на медицинските услуги, които изпълнява. На тийнейджърката не беше поискано нито фотокопие от дипломата, нито каквито и да било други данни, удостоверяващи, че тя наистина е медицинско лице. Обявата й ще бъде видима, след като момичето внесе 59 лв. по банков път.

Председателката на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева също се регистрира като „медицинска сестра“, без да й бъде поискана диплома. Тя също не е превела исканата сума, за да бъде видима обявата й.

„Аз лично се регистрирах, бях одобрена и получих банкова сметка, на която да преведа определена сума за моята реклама като „медицинска сестра“, без да имам диплома и без да ми е поискано никакво доказателство за медицинско образование за следните дейности: поставяне на венозна инжекция – 20.00 лв., подкожна инжекция – 5.00 лв., мускулна инжекция - 5.00 лв., смяна на превръзка – 15.00 лв., венозно вливане 30.00 лв., поставяне на абокат – 20.00 лв., смяна на катетър – 10.00 лв., измерване на кръвно налягане – 5.00 лв., клизма – 20.00 лева“, поясни Георгиева.

Пациентски организации „Заедно с теб“ изпрати в понеделник сигнал до здравния министър Кирил Ананиев и Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Управителният съвет на асоциацията се събира във вторник, за да решим как да постъпим и кого да сезираме по отношение на този сайт. Такива обяви уронват престижа на професията ни, не можем да допуснем да се хвърля петно върху съсловието“, коментира Василева.

С 30 000 са намалели жените в бели престилки за 20 години

С 30 000 са намалели медицинските сестри в България през последните двадесет години, показва справка на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В момента у нас работят малко над 26 000 медсестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

В извънболничната помощ не достигат 11 000 човека, в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям.

В детското отделение в Националната кардиологична болница например броят на пациентите, които отделението може да поеме, намалява с най-малко 25% заради намаляващия брой на медицинските сестри. Същевременно около 300 деца годишно имат нужда от сърдечна операция, разказаха от лечебното заведение.

„Няма болница, в която да няма дефицит на медицински сестри. Това важи за общинските болници, за областните болници и за университетските болници“, коментира Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и припомни, че повечето от тях работят за 560 – 600 лв. заплата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.