Фалшифи картини за десетки милиони лъснаха на изложба в Сицилия

Фалшифи картини за десетки милиони лъснаха на изложба в Сицилия

Карабинерите от дирекцията за закрила на културното наследство на Италия конфискуваха днес сутринта 26 платна от изложбата, която е уредена в известното като „перлата на барока“ сицилианско градче Ното.

Става дума за произведения, чиято цена би трябвало да бъде десетки милиони евро, тъй като според организаторите на експозицията те са дело на легендарните художници на миналия век Пабло Пикасо, Василий Кандински, Макс Жакоб, Ханс Рихтер, Хуан Миро, Салвадор Дали, Джорджо де Кирико и още няколко прочути представители на италианския футуризъм. Само че според разкритията на специализираните в далаверите с произведения на изкуството ченгета, това са си чиста проба фалшификати, които иначе цяло лято са примамвали в Ното безброй арт-маняци от близо и далеч.

Служителите на силите на реда започнали довелото до конфискацията разследване преди месец, след получен сигнал от шефовете на Фондацията „Джорджо Де Кирико“. Те просто информирали карабинерите, че показаните на изложбата в Ното четири произведения на прочутия майстор са абсолютно непознати и неизвестни за тях. А окачените в Музея на изкуството в сицилианския град платна не само били в стила на Де кирико, но и наименованията им били съвсем характерни за него – две са с имена „Трубадурът“, третото се казва „Неокласически етюд“, а четвъртото – „Великото метафизично“. Независимо от това ченгетата препоръчали на уредниците на изложбата да поканят експерт, който не се колебал много преди да обяви четирите произведения за фалшификати. Не само това – вещото лице преглежда всяко едно от показаните 150 платна и се усъмнява в автентичността на още 22 експоната на изредените по-горе световно признати майстори на четката и палитрата. И тези платна, и четирите на Де Кирико са изнесени днес сутринта с охрана, а изложбата – запечатана.

Кметът на Ното Корадо Бонфанти обяви в нарочна декларация по повод на избухналия скандал, че щял да потърси мнението на още специалисти за автентичността на секвистираните картини. И ако тя не бъдела потвърдена – той лично щял да търси отговорност от уредниците на изложбата. В същото време медиите припомниха едва ли не между другото, че през изминалите три години в Ното са били организирани с огромен успех просторни изложби на творби на Енди Уорхол, Марк Шагал и Пабло Пикасо. Логичният въпрос, който непредубеденият читател, слушател или зрител си поставя, колко от изложените тогава произведения са били истински?!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.