0

Т ова е той:

Проф. Димитър Белоречков, председател на сдружението на птицевъдите в България

Това е той:

Проф. Димитър Белоречков, председател на сдружението на птицевъдите в България

- Г-н Белоречков, как ще коментирате нестихващите опити за внос на заразено пилешко месо от Полша? Не трябва ли да има някаква забрана или ограничения?
- Проблемът е, че става дума за законна търговия. От една страна, месото със салмонела при термична обработка не е опасно. От друга, тези, които го продават, разполагат с документи, че всичко е наред във фермата, където са огледани пилетата, когато ги закарат в кланицата. Така това месо тръгва към съответния пазар с изрядна документация. От друга, пробите, които се вземат, дават резултат след три дни. През това време месото вече пътува към България, а преди резултатите да станат готови, може и част от него да сме изяли.
- Мисля си, че ако това нещо се случи в България, всички ферми и предприятия за птици ще бъдат затворени и няма да имат право да продават продукцията си. Полша не спира да бълва болно месо, а ЕК въобще не реагира.


- Ами не виждате ли, че отвсякъде в ЕС съобщават за заразени пратки. На практика заразено месо със салмонела не може да се върне. То или трябва да се унищожи, или да се обработи термично. Полша е водеща в производството на пилета в Общността и за нея е важно да се следи месото.
- Кои са търговците, които внасят пилешко от там?
- Е, има си регистър на БАБХ, в който е описано кой има право на такава търговия.
- България няма ли достатъчно производство на птици, за да задоволи националния пазар, а не да предлагат на хората болни пилета? Освен това е известно, че нашите птици са по-качествени.
Ние имаме огромна консумация на пилешко, годишно всеки българин изяжда по 25 кг птиче месо. Точно защото ни е качествено пилешкото, около 40 хил. т годишно продаваме основно на германския пазар. От друга страна, от Полша се внасят предимно дробчета и крилца, а ние нямаме толкова птици за добив само на карантия. Освен това със сигурност част от този внос от Полша се реекспортира. Но като българско месо.
- Колко тона пилешко се произвежда у нас и колко тона изяждаме?
- Ние нямаме подготовка да задоволим всички потребности. 100 хил. т птиче месо влизат в България, 107 хил. т произвеждаме, като 85 хил. т от бройлери, а другото е от патици и кокошки и вътрешности. Но вижте, играта с търговията е голяма, има разлика в ДДС, въпреки че се проверяват камион по камион. При всички положения има сива икономика във вноса.
- Неразбираемо е защо браншът не реагира при това положение?
- Как да не реагира, в момента цената на пилешкото е паднала на 3 лв. с ДДС от кланицата готово месо, а беше 3,60 лв. с ДДС. Българските производители търпят загуби, когато има дъмпинг на месо. Сега пиша писмо до министъра на земеделието да избързат със субсидиите за птицевъдство, защото някои от фермите може да фалират. Цената на фуража не се намалява, ние харчим електричество, минималната работна заплата скача, а тя като скочи и другите не могат да останат на същото положение.
- Имате ли обяснение за ниските цени, на които продават поляците птиче месо?
- Реално погледнато цените на фуражите са същите, Полша има някакво субсидиране, което не е ясно за ЕС, но факт е, че произвеждат продукт с по-ниска себестойност.