Файтоните на българския Хенри Форд влязоха в обновена сграда
2

Файтоните на българския Хенри Форд влязоха в обновена сграда

Мобилна изложба разказва за индустриалеца Мито Орозов, станал емблема на Враца

Файтоните и кабриолетите на прочутия в цял свят индустриалец Мито Орозов влязоха в обновената сграда на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. А по повод 160 години от рождението на предприемача се откри и мобилна изложба, която разказва за българския Хенри Форд.

Едва17-годишен той създал първата у нас фабрика за производство на файтони и кабриолети. И му се кланяли не само столичните кокони и елегантните им кавалери, но й европейските господа и дами с воалетки. На първото българско изложение в Пловдив през 1892 година Орозов бил един от главните изложители и уредници. Показал брички и кабриолети. Бил награден със златен и сребърен медал, а експонатите - закупени от двореца. Последвала после цяла серия златни отличия от изложения у нас и Европа. Освен с участието си в панаири, индустриалецът рекламирал производството си със собствени подробни каталози, проспекти и ценоразписи с точно определени цени. Навсякъде изрично подчертавал, че фирмата е придворен доставчик на файтони и кабриолети.

Мито Орозов загинал на 30 септември 1923 година. Този ден било неделя. Както обикновено други работници в коларницата освен 64-годишния майстор нямало. Мощна експлозия от избухнали наблизо складове за боеприпаси буквално помела една четвърт от града. Сринала и сградата на фабриканта. Чак след три дена намерили под развалините трупа му, разпокъсан и разхвърлян. По общо желание на работниците и гражданите, той бил погребан в двора на коларницата.

„Днес, ние трябва да сме перфекционисти в работата си, какъвто е бил и Мито Орозов. Самият факт, че 160 години след рождението му, паметта му е жива, показва, че той е оставил следа след себе си се превърна в емблема за нашия град“ – каза при откриването на обновената сграда кметът на Враца Калин Каменов.

Наследницата на Мито Орозов – Ива Орозова подари на Регионалния исторически музей родословното дърво на видния врачански род, в периода 1775 - 2019 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.