0

Ф айтоните и кабриолетите на прочутия в цял свят индустриалец Мито Орозов влязоха в обновената сграда на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. А по повод 160 години от рождението на предприемача се откри и мобилна изложба, която разказва за българския Хенри Форд.

Файтоните и кабриолетите на прочутия в цял свят индустриалец Мито Орозов влязоха в обновената сграда на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. А по повод 160 години от рождението на предприемача се откри и мобилна изложба, която разказва за българския Хенри Форд.

Едва17-годишен той създал първата у нас фабрика за производство на файтони и кабриолети. И му се кланяли не само столичните кокони и елегантните им кавалери, но й европейските господа и дами с воалетки. На първото българско изложение в Пловдив през 1892 година Орозов бил един от главните изложители и уредници. Показал брички и кабриолети. Бил награден със златен и сребърен медал, а експонатите - закупени от двореца. Последвала после цяла серия златни отличия от изложения у нас и Европа. Освен с участието си в панаири, индустриалецът рекламирал производството си със собствени подробни каталози, проспекти и ценоразписи с точно определени цени. Навсякъде изрично подчертавал, че фирмата е придворен доставчик на файтони и кабриолети.

Мито Орозов загинал на 30 септември 1923 година. Този ден било неделя. Както обикновено други работници в коларницата освен 64-годишния майстор нямало. Мощна експлозия от избухнали наблизо складове за боеприпаси буквално помела една четвърт от града. Сринала и сградата на фабриканта. Чак след три дена намерили под развалините трупа му, разпокъсан и разхвърлян. По общо желание на работниците и гражданите, той бил погребан в двора на коларницата.

„Днес, ние трябва да сме перфекционисти в работата си, какъвто е бил и Мито Орозов. Самият факт, че 160 години след рождението му, паметта му е жива, показва, че той е оставил следа след себе си се превърна в емблема за нашия град“ – каза при откриването на обновената сграда кметът на Враца Калин Каменов.

Наследницата на Мито Орозов – Ива Орозова подари на Регионалния исторически музей родословното дърво на видния врачански род, в периода 1775 - 2019 година.