През последните 10 години в София са изградени 30 км метро, което в момента се разширява с още 12 км. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в Брюксел, където взе участие в седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз.

В международния форум се включиха зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу. Фандъкова обясни, че очаква със строежа на новия лъч на метрото да се допринесе за намаляване както на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно, така и на автомобилния трафик с 10-20%. Градоначалникът разкри, че София има планове през следващия програмен период на ЕС, да се развие подземният транспорт и към кварталите „Левски - Г“ и Слатина“. Освен метрото, като друг пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи и управлението на отпадъците. „Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система - изграждане на инсталация в „ТЕЦ София“ по оперативните програми от този период. В София 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16% се депонират, а само преди 10 години 100% се депонираха. Много е важен проекта за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране“, обясни Фандъкова.

Кметицата акцентира и върху публичните инвестиции в образованието като посочи, че София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в Ай Ти сектора.

Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб, отбеляза кметицата. „Основната ни задача е да гарантираме дългогодишното устойчиво развитие на градовете. Това в София изпълняваме чрез инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове“, каза Фандъкова и отправи покана една от следващите срещи на кметове на ЕС да се проведе у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЦИК си хареса Нотариата за нов офис

ЦИК си хареса сградата на бившия Нотариат за нова централа, в която да се помещава. Оказва се, че комисията е тръгнала на нова порция огледи, като в средата на януари е получила напомнително писмо от шефката на НС Цвета Караянчева с питане как върви търсенето на здание за нейните нужди.

ВСС образува дисциплинарка срещу съдията с черен печат от САЩ

Със 7 гласа "за" Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство на съдията от Специализирания съд Андон Миталов. Той беше посочен от Държавния департамент в САЩ като българина със забрана да влиза в страната заради корупция.