Фабрикуват COVID паспорти от празни флакони (ТЕМАТА)

Без специални спринцовки на 5 дози една се губи

Фабрикуват COVID паспорти от празни флакони (ТЕМАТА)

* Цената за документ менте варира от 300 до 600 лв.
* Имаме предупреждение да следим сертификатите от Германия

COVID паспорти, удостоверяващи, че човек е ваксиниран, вече се продават и у нас. Проверка на „Монитор“ по читателски сигнали показа, че е напълно възможно всеки да получи документа, без да се е ваксинирал.

Според сигнал на читател лекар в столично ДКЦ предлага на пациентите си възможност да им издаде сертификата, без да ги боцка. За целта той им предлага количества на AstraZeneca, които трябва да бъдат бракувани, тъй като скоро ще им изтече срокът на годност, а интерес към тях почти няма. Затова докторът искал между 200 и 300 лв. на човек, като в замяна предлага напълно легитимен документ. По образец в него трябва да присъства уникален идентификационен номер на всяка една от поставените ваксини. Този номер се генерира от системата, след като лекарят въведе в нея данните за поставена ваксина. Така вместо да имунизира пациентите си лекарят изхвърлял дозите, а на свои хора вадел съвсем истински COVID сертификат. Самите пациенти пък били доволни, защото така им излизало по-евтино, отколкото да плащат по около 100 лв. в посока за PCR тест, когато решат да пътуват зад граница. Единственият „проблем“ за потребителите на тази схема бил, че трябва да си изчакат между 70 и 84 дни между поставянето на фиктивните дози и чак тогава се сдобиват с тескерето.

В същото време по неофициална информация в една от големите болници у нас имало лекари, които можели да уредят пациентите си със сертификат за всяка една от прилаганите у нас ваксини.

Цената обаче е двойна - стига до 600 лв. Според експерти, които „Монитор“ потърси за коментар, тази схема е съвсем реална, тъй като има луфт в самата дозировка на ваксините. По предписание на производителя те могат да бъдат между 6 до 8 във флакон. Броят им зависи от това с какви спринцовки ще се слага дозата. Преди няколко месеца пред „Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите 

лекари в София д-р Георги Миндов алармира, че тези специални спринцовки, известни сред медиците като „инсулинки“, са започнали да се изчерпват.

„Няма едни специални спринцовки - „инсулинки“ ги наричаме. Изчерпани са явно поради многото търсене по аптеките. Без тях губим цяла доза. Например от 5 дози една се губи, ако ги поставяме с обикновени. Затова е хубаво да използваме такива спринцовки, с които няма мъртъв обем“, обясни още тогава д-р Миндов. Сега се оказва, че тези липсващи дози обаче на хартия могат да се „поставят“ върху желаещ да се сдобие със сертификат пациент.

На въпрос на „Монитор“ здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че няма данни в МЗ за подобни далавери със сертификатите. ОТ МВР също заявиха, че не са получавали сигнали за фалшиви COVID паспорти у нас. В същото време здравен експерт на високо ниво заяви за „Монитор“, че страната ни е получила предупреждение за възможни фалшиви тескерета на пристигащи от Германия и затова властите у нас са предупредени да следят внимателно тези документи. По неофициална информация страните от ЕС, които прилагат ваксинация по фази, редовно уведомяват останалите до коя възрастова група са стигнали при имунизацията. Така ако човек от чужбина кацне у нас с COVID паспорт, но е твърде млад, за да е минал ваксинация в страната си, той се проверява допълнително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.