Снимки

Истината за пореден път се оказа неудобна за организаторите на пропагандната акция, маскирана като форум за свободата на словото– олигарсите Прокопиев, Дончев и Донев и присъдружната им Фабрика за фалшиви новини, като те избягаха от отговорите на въпросите за лъжите, пропагандирани от тях срещу Пеевски.

Истинската цел на конференцията, бе приемането на декларация, в която наред с проблемите, срещани от журналистите в други страни от Централна и Източна Европа, където включително има убити, се съдържа и част за България. Пълна с добре познатите фалшиви новини на фабриката срещу депутата и наш издател Делян Пеевски и изданията от притежаваната от него група „Монитор“, „Телеграф“, Агенция Монитор и „Политика“, които първи стартирахме кампания срещу медийните манипулации, замърсяващи публичното пространство с лъжи. „Далеч сме от мисълта да твърдим, че медийната ситуация в страната процъфтява. Доказателство за това е, че от година и половина медийната ни група води и започна първа в страната кампания срещу фалшивите новини“, посочи в отговор главният редактор на в. „Монитор“ Любомира Будакова, като подчерта, че частта за България изобилства именно от такива. „Ние не правим комформистка политика. Доказателство за това е, че сме единствената медийна група, чиито книги с разследвания бяха цензурирани, а разпространението им забранено до ден днешен от държавна институция каквато е Централната избирателна комисия. Ако проследите нашите издания, ще видите, че в тях има разследвания за корупция във фармацевтиката, в сектора на обществените поръчки, както и във вътрешните работи. Ние обаче и не критикуваме заради самата критика. Винаги критикуваме с факти и затова сме атакувани. Ето например – правим разследвания за фармацевтичния сектор, а един от организаторите на този форум – Огнян Донев, призна, че е забранил в изданието си да се пише по темата за фармацевтиката, тъй като това е неговият бизнес“, опроверга тя една от включените в декларацията опорки, че кабинетът се радвал на комфорт от „свързани с Пеевски медийни кръгове“, като посочи също, че той винаги е бил стриктен по отношение на собствеността си и затова кои са изданията, свързани с него, може да се проследи в Търговския регистър. „Те са 6 – категорично не толкова, колкото се изкарват в раздаваната ви Бяла книга за медиите в България“, посочи още тя и припомни друг от фрапиращите случаи на цензура, на която са били подлагани медиите ни - сбирката, на която олигархичните кръгове представяха Бялата си книга за корупцията и свободата на словото, на която журналисти от нашите медии не бяха допуснати. В крайна сметка отговор на зададените от нея въпроси, в това число и към „Репортери без граници“ как така България е на 111-о място, а Холандия, където две трети от журналистите се оплаквали, че са били заплашвани, е на 3-то, не бяха получени. Декларацията обаче също не беше гласувана, а представителите на фабриката не взеха отношение и избягаха от отговорите на лъжите, които разпространяват по адрес на Пеевски, под претекст, че са изчерпали времето. Това не попречи на един от рупорите на фабриката - „Клуб З“, да излъже, че декларацията е била приета.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фабриката пуска изтъркани манипулации за Пеевски

Фабриката за фалшиви новини вече тотално се изтърка с измислените сюжети по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски и за пореден път претопли добре познатата опорка за приписване на негови връзки с тютюневия холдинг „Булгартабак“.

Пратиха писмо по заръка на Василев

Платени пионки на повикване чернят България пред US Конгреса

Пратиха писмо по заръка на Василев

Писмо, изпълнено с лъжи, рисуващо страната ни във възможно най-черните краски, изпратиха до US Конгреса платени пионки на повикване, чието най-малко общо кратно са финикийските знаци, щедро раздавани им в миналото, а на част от тях и в настоящето от банкера беглец Цветан Василев.