Фабрикантите са оптимисти, търговците - песимисти за бизнеса си

Фабрикантите са оптимисти, търговците - песимисти за бизнеса си

Промишленият бизнес е оптимист за бизнеса си, а търговците - песимисти през изминаващият месец. Това сочат данни на НСИ за бизнес климата у нас.

Общият показател на бизнес климата за януари нараства с 1.9 пункта в сравнение с декември 2018 г. , което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и сектора на услугите.

Съставният

показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 4.1 пункта

главно поради по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно износа и производствената активност през следващите три месеца се подобряват. Основните фактори, затрудняващи дейността, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността анкетата регистрира известни очаквания за увеличение, макар преобладаващата част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат

в строителството“ се повишава с 1.2 пункта,

което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.6 месеца при 5.3 за октомври 2018 г. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса. По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат

в търговията на дребно“ се понижава с 1.7 пункта

в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца също са по-резервирани. Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на фирмите, остава конкуренцията в бранша, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда . Търговците на дребно не предвиждат повишение на продажните цени през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат

в сектора на услугите“ нараства с 1.2 пункта

главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца. Основните пречки за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. Относно цените в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.