Езикът на чата влезе в матурата

В примерен тест по БЕЛ

Езикът на чата влезе в матурата

Абитуриентите разгадават диаграма на е-общуването, емотикони греят в учебника

Езикът на чата влезе в тестове и учебници. Проверка на „Телеграф“ из примерните задачи за матурите по БЕЛ показа, че от зрелостниците се иска да анализират диаграма за спазването на книжовните правила в е-общуването. В учебника по български език за 5-и клас на езика в интернет е посветен цял урок.

„Езиковите нагласи на българските граждани“ е темата на задачата от матурата за тази година. Анкета дава оценки за спазването на писмените книжовни правила в чатовете според фактора възраст. В нея хората от различни поколения дават пет възможни отговора - „изцяло се спазват“, „по-скоро не се спазват“, „по-скоро се спазват“, „изобщо не се спазват“, „не мога да преценя“. От зрелостниците се иска да коментират резултатите от проучването, гледайки графиката. Те трябва да обяснят коя възрастова група е най-критична и какви са причините, както и да напишат към кое от мненията биха се присъединили. Задачата с разширен свободен отговор дава 8 точки при максимални 100 на цялата матура. Най-много точки дава последната задача – създаване на текст. Зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

В буквара

Общуването в интернет вече намира подобаващо място и в учебниците, показа проверка на „Телеграф“. Такъв урок имат петокласниците например. Благодарение на него учениците се запознават кога е уместно да използват езика на чатовете и кога не. Една от препоръките, която писмено се отправя към децата, е, че в чат, лично съобщение или есемес съкращения са допустими, но ако текстът в интернет е публичен, е добре съкращенията да се избягват. Дадени са и основните съкращения, които използват тийнейджърите. Ако прочетат урока на децата си, родителите разбират какво означават „кп“, „нп“, „тр“ - „какво правиш“, „няма проблем“ и „трябва“. Емотиконите също не са пропуснати. Дадено е и определението, че те се използват за изразяване на емоции. Към тийнейджърите авторите на учебника дават и друг ценен съвет – да избягват писането само с главни букви, защото е равносилно на крещене. Друг лош навик, от който децата е добре да се откажат, е да се слагат много удивителни или въпросителни след написаното.

Поне 30 точки за тройка


Задължителният ДЗИ по български език и

литература включва 41 задачи. 22 са с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор, 2 задачи с разширен свободен отговор (създаване на текст от 4-5 изречения) и 1 задача за създаване на текст. Изпитът се приема за успешно положен при резултат, равен или по-висок от 30% от максималния брой точки. Според графика на МОН матурата по БЕЛ ще бъде на 18 май.


Търсят профила

на лоялния клиент


Профилът на лоялния клиент е ребус, който може да се падне на зрелостниците от профилирани паралелки на матурата по предприемачество. Задачата е в примерния тест на Държавния зрелостен изпит. От учениците се изискват умения да разделят пазарните потребности в групи и да определят характеристиките им. В друг казус влизат в ситуация на анализатори на неблагоприятните последици върху годишния финансов резултат на предприятие. Неговото ръководство разглежда идеята за увеличаване на асортимента чрез въвеждане в производство на един от два нови модела дамски чанти – „Класик“ и „Елеганс“.

Дешифрират

карикатура

на Сталин


Карикатура на Йосиф Сталин трябва да анализират зрелостниците на матурата по история, показват изложените задачи за изпита. Надписите на нея са „Сърп и чук“ и „Смърт и глад“. От участниците в матурата се изисква да отговорят и коментират какво е внушението на карикатурата и кои елементи от нея засилват това внушение.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.