Езиковите паралелки най-желани в столица, с най-висок бал кандидати в СМГ

Езиковите паралелки най-желани в столица, с най-висок бал кандидати в СМГ

Езиковите паралелки отново са най-желани в столица, посочи началникът на образователния инспекторат в София при представянето на резултати от първо класиране от приема след седми клас. В същото време най-високият минимален бал на паралелка е в СМГ „Паисий Хилендарски” с профил „Математически” с немски език – 492, 750 точки.

Най-желаната паралелка е в 22 Средно езиково училище „Г. С. Раковски” с профил „Чужди езици” с английски и испански език. Тя присъства в заявленията на 2310 от всички 10243 кандидат-гимназисти в столицата. На второ и трето място се нареждат две паралелки на Първа английска гимназия. 2305 ученици искат да учат английски с италиански език, а  2169 – английски с немски език. На четвърто място се нарежда най-желаното училище от миналата година – 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес”. 2039 ученици са посочили профил „Чужди езици” с италиански и английски език. Топ 5 се допълва от Втора езикова гимназия „Томас Джеферсън”. Кандидатите за паралелка английски с немски език са били 2013.

От професионалните гимназии най-голям интерес пък има към Националната търговско-банкова гимназия. За профил „Банково дело” с английски език желаещите са били 1388, а за „Електронна търговия” мераклиите били 1325. На трето място е Технологичното училище Електронни системи към Технически университет – София. Паралелката „Системно програмиране” с английски език е присъствала в заявления на 1262 ученици. Топ 5 допълват две паралелки на Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”. 1246 са пожелали да учат „Приложно програмиране”, а 1207 – „Системно програмиране”.

В СМГ са класирани и кандидат-гимназистите с най-висок бал. Четири деца – три, завършили гимназията и едно от Варна, са класирани е бал 499, 500 точки.

Спрямо миналата година в първата десетка ма две размествания. На първо място е СМГ, където балът на последното класирано дете е с бал 487, 750.На второ място и тази година е 91 НЕГ. Там последният приет е с бал 464 точки, докато миналата година минимумът е бил  458, 500. ТУЕС  пък се изкачва на трето място, като измества 73 СУ „Владислав Граматик”. Тази година технологичната гимназия е с бал 448, 500 точки, докато миналата беше 442 точки. Минималният бал за 73 СУ е 437 точки. 31 СУЧЕМ „Иван Вазов” пък се изкачва от 11-а на десета позиция. Тази година балът на последното класирано дете е 396, 500. Миналата е година топ 10 се заемаше от 35 СУ и ученикът с най-нисък бал е имал 384 точки.

След първия етап на класирането некласираните са 1206 кандидати. Свободните места обаче са 914. Според експерта в столичния инспекторат Ваня Станчева ще има място за всички кандидати, тъй като една малка част от учениците, които да подали заявления са подали документи и за училища към Министерството на културата или частни гимназии.

Некласираните се включват автоматично за второ класиране. Приетите по първо желание трябва да се запишат или губят мястото си и участието си и във втори етап на класиране. Тези, които са класиране на второ или по-долно желание, могат да подадат заявления в училището, в което са приети към момента, ако желаят да се изкачат на по-горно желание. Заявлението за участие във второто класиране е качено и онлайн на сайта на образователния инспекторат, където може да се попълни и занесе директно в училището, посочи Кастрева. Ако не се придвижи на по-горни желание, то ученикът остава в паралелката, в която вече е приет.  Записването започва от утре с оригиналите на документите – оригинал на свидетелството за основно образование и медицинско удостоверени, ако ученикът е приет в професионална гимназия. На трето класиране се подават документи за свободните места.

След първия етап от приема тази година има само една закрита паралелка. Тя е в профил „Хуманитарни науки” в 156 ОБУ, която е била спомената в заявленията само на 2 деца. Едното е прието в нея, а другото в по-горно желание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.