Евъргрийни на небрежността и глупостта

Евъргрийни на небрежността и глупостта

„Пожар гори в Странджа”. Заглавието е от вчера, актуално е днес. Ще го намерите миналата година по това време, две години по-назад, някъде и преди това. Веднъж в Сакарско, друг път в Хисарско, в полите на Витоша край София или Илчов баир над Шумен. Гори не само в България.

Пламъци отгризват горски късове в Испания, Гърция, Португалия, Франция, Италия и Хърватия. При това през последните години регистрираните горски пожари в някои страни са 10 пъти повече от средното за година през последното десетилетие. У нас само за 2020-а горските инциденти с огън са 320. Както и по света, и в Европа, и у нас – в между 90 до 99 на сто от случаите отговорна за подпалените и изгорени гори е човешката небрежност.

Разрастването на индивидуалния туризъм и масовизирането му, заедно с настъпване на човека в по-рядко посещавани доскоро горски територии, както и разширяването на стопанската дейност в горите са съществен фактор за увеличаването на горските пожари. Пожари, както споменахме, се случват навсякъде. Само подходът към тях, превенцията и последващите мерки и мероприятия са различни.

В пожароопасна Испания с пожарите по линия на превенция, гасене и разследване са ангажирани 7-8 различни институции, сред които цивилната гвардия, жандармерията, полицията, пожарната и доброволните пожарникарски формирования. При едно от служебните ми пътувания до Иберийския полуостров имах възможност да „участвам” в гасенето и разследването на горски пожар. Вероятно средствата, които се използват по цял свят, са едни и същи – от самолети, хеликоптери и цистерни, през платнища, гумени лопати, като за биене на големи комари, мотики и други ръчни и подръчни уреди.

Различен ми се стори подходът към причинителите. Разследващите успяха в район с голям брой потенциални причинители и „заподозрени” само по късче хартийка, останало от недоизгорял фойерверк, да възпроизведат материала, причинил пожара, траекторията която е изминал, преди да подпали сухата гора и точката, от която е тръгнал и където се е намирала компания, забавлявала се с фойерверки. Причинителите са изправени на съд, глобени и принудени да възстановят причинените щети.

У нас всеки пожар също се разследва. В повечето случаи обаче се стига до неизвестен извършител, а в кориците на делото се фиксира само размерът на т. нар. предотвратена щета и литрите вода, похарчени за гасенето на пламъците. Небрежните виновници се измъкват дори без да се крият, а темата за пожарите всяка година се върти като развалена грамофонна плоча. Като евъргрийн на глупостта и небрежността. Може би горските драми ще намалеят рязко, ако, първо, бъдем по-внимателни в общуването си с природата и, второ, ако разследващите бъдат по-усърдни в откриването на небрежниците, причиняващи щети, и ги натовари с финансовите разходи по възстановяване на горския фонд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.