Евтиният ток на едро улеснява либерализацията на пазара (ОБНОВЕНА)

Евтиният ток на едро улеснява либерализацията на пазара (ОБНОВЕНА)

Евтиният ток на едро момента улеснява либерализацията на пазара от 1 октомври. Това стана ясно ясно от думите на председателя на Комисията по енергетика към парламента Валентин Николов при обсъждането на първо четене в комисията на промените в Закона за енергетиката.

Защо от 1 октомври, защото от 1 януари е най-трудно през зимата – и за да се адаптират фирмите. В момента на пазара цените са между 20 и 30 лева за мегаватчас. Самият АЕЦ е представил на фючърсния пазар възможност и никой не се е явил. Фирмите доста по-бързо ще се адаптират и даже би трябвало да спечелят“, твърди Николов.

Малко над 10 тераватчаса ще бъде реулираният пазар, а на него излизат малко над 300 000 небитови клиенти. Министерството на енергетиката напълно подкрепя предложението на Европейската комисия. Европейска директива изисква от 1 януари всички небитови потребители да излязат на свободния пазар, заяви министър Теменужка Петкова.


Според нея също моментът е благоприятен


отчитайки нивото на цените на свободния пазар. Затова предлагаме само небитовите потребители да излязат на пазара без ограничение на мощността от 1 октомври. Притиска ни времето, защото общинските фирми трябва да осъществят търовете , с които да си изберат търговци доставчици.

На заседанието на парламентарната комисия, което продължава и в момента, от ЕРП-та казаха , че трудно ще подготвят фирмите за излизане на свободния пазар. Подкрепяме законовите промени. За да бъде безпроблемно прехвърлянето на клиентите на свободния пазар, да се реши


кой ще снабдява клиентите, които не успеят да си изберат доставчик


и при какви условия, заяви представителят на Енерго Про.

От ЕВН заявиха, че отсега да започне работа с тези които ще трябва да изберат доставчик по ЗОП, често се обжалва. Все още няма продукт с фиксирана цена каквато търсят търговските дружества . Препоръчваме доставчиците от последна инстанция да бъдат с по-конкурентни цени. Предлага се още да се запишат текстове с ориентировъчни срокове, за да се подготвят ЕРП-тата, защото количеството клиенти които трябва да излязат на свободния пазар е значително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.