Евтиният газ сваля следващата сметка за парно или изравнителната

Евтиният газ сваля следващата сметка за парно или изравнителната

Петкова: Енергийният сектор е финансово стабилен, ако се плащат сметките

По-ниска сметка за парно още следващия месец може да получат потребителите или при изравнителнатата в края на сезона, обяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар пред Нова телевизия кога ще се отрази поевтиняването на природния газ от Русия.

До края на седмицата трябва да е готов дългоочакваното изменения на Закона за енергетиката. От 1 април цената на природния газ ще бъде с 40% по-ниска, по анализите на „Булгаргаз”, но все още не е ясен механизмът на компенсиране на потребителите заради по-ниските цени газа с 40 на сто от 1 април.

„Единият вариант за компенсиране на всички потребители е като се приспадне съответно сума от първата възможна сметка или от изравнителната. Има и други предложения, които се обсъждат“, каза Петкова.

Домакинствата донякъде компенсират намаленото потребление на ток от бизнеса. На ден потреблението на електроенергия е намаляло с 200 мегавата. Няма сектор в икономиката без риск, ако спре движението на капитали. Затова е важно да се плащат сметките и това зависи от всички нас, коментира стабилността на сектора енергийният министър.

Срокът за плащане на електроенергията беше удължен двойно - до 20 дни, ако се наложи с заповед на енергийния министър може да удължи още срока, обяви още Петкова. „Всички разбираме, че ситуацията е трудна за българските граждани, но смятаме, че са създадени условия от електроразпределителните компании и възможностите за плащане на сметките онлайн, за да се избегне касовото плащане“, каза по темата Петкова. По думите й лишаване от паричен поток на енергийния сектор може да застраши националната сигурност: „Най-добрият вариант е всеки гражданин да търси възможност да се плаща текущите сметки, за да не стигне до натрупване на няколко сметки наведнъж“.

Първите мерки при обявеното извънредно положения бяха насочени да се осигури непресъсваемостта на електрическата енергия, припомни Петкова. „Затова бяха спрени плановите ремонти, за да се избегнат временни изключвания. „Не става дума за аварийните ремонти, те ще се отстраняват максимално бързо“, уточни Петкова.

От министерството инициираха проверка, свързана с възможностите на болничните заведения за алтернативните източници. Три източника за захранване трябва да имат болниците, сред тях и собствен генератор. "Всички болнични заведения за лекуване на COVID-19 ще бъдат с допълнителен контрол", съобщи Петкова и допълни, че при необходимост ще бъдат издадени допълнителни предписания, за да се отстранят нередностите и ще бъде уведомено здравното министерство.

По думите й и по трите важни за страната ни проекта работата върви по график. „И по Балкански поток, и по интерконектора България-Гърция продължава да се работи. До 2 април трябва да подпишем споразуменията за конфиденциалност по проекта АЕЦ „Белене”. Всичко се развива в рамките на очакванията”, каза министърът.

Тя смята, че зелената сделка в ЕС може да бъде забавена, но тя ще се случи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.