Евтини кредити ще има и през 2020-та

Евтини кредити ще има и през 2020-та

Ниските лихвени нива ще се запазят и догодина. Това каза за „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му лихвите няма нито да се понижат, нито да се покачат, а ще се задържат на същото равнище.

В момента лихвите при потребителските кредити се движат между 4.6-6.0%. При ипотеките са 2.8-3.3%. Кредитирането пък отново ще бъде силно и очакваният растеж е 10%. Причина за това са не само добрите цени на заемите, но и достъпността до бързи пари. Доказателство е, че

Българите теглят кредити и за лятна, и за коледна почивка

в размер от 500 лв. Същата сума взимаме и за коледни подаръци, когато нямаме спестявания. „Това са бързи кредити, търсени от хора, които в последния момент искат да направят извънреден разход”, каза Тошев. По думите му сумата се погасява до 2 месеца. По-често се прибягва до стокови кредити, които отнемат година за връщане. Те се използват при покупка на лаптоп, телефон или таблет. Търсещите по-екзотично и дълго изживяване обаче разчитат на спестявания. „Почивка, която струва по 5000 лв. на човек, се прави със собствени спестявания – това са хора, които имат култура на спестяване и го правят всеки месец”, допълни експертът. Този тип потребители спестяват по 10-20% от доходите си всеки месец и ги използват за по-големи покупки за дома и за почивка.

Зимата или последните три месеца на годината са най-силния период за теглене на кредити. „В края на годината хората знаят как са се представили – какво са спестили, какви са доходите им, ще вземат ли някакви бонуси и са

доста по-смели в решенията да задлъжняват”,

поясни Тошев. Покачване в средния размер има при всички типове кредити. „При банковите потребителски е нормално да има покачване, тъй като хората ги теглят за нещо по-сериозно – ремонт, автомобил, за смяна на обзавеждане”, обясни кредитният консултант. При ипотеките средният размер е 110 000 лв., а при потребителските кредити за имот между 30-50 000 лв. При бързите кредити също е налице ръст, като при тях вече се теглят по средно 1000 лв. ”Почти всички фирми за бързи кредити започнаха да предлагат кредити за 1000-1500 лв.”, каза още Тошев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.