Започна евтаназирането на свинете в трикилометровата зона около двете огнища на африканска чума в Русенско, съобщиха на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе. По първоначални данни в тази зона са отглеждани общо 35 прасета, но е възможно и да са повече.

Вчера бе обявено, че са потвърдени огнища на африканска чума в регистрирана фамилна ферма с 19 свине в село Пет кладенци в община Бяла и в лично стопанство с пет нерегистрирани животни в село Ценово. До този момент в областта нямаше положителна проба нито при домашни, нито при диви свине.

В трикилометровата зона на огнището в Пет кладенци не се отглеждат други свине, стана ясно на заседанието. Миналия четвъртък в това стопанство са умрели свине майки, след което е изпратена проба за изследване, оказала се положителна за болестта. Останалите 15 животни вече са умъртвени. В десеткилометровата зона около това огнище влизат единайсет населени места – градовете Бяла и Борово и девет села. В разширената зона вече е започнало вземането на проби.

В трикилометровата зона на другото огнище освен Ценово влиза и село Долна Студена, а в десеткилометровата – още пет села. В Долна Студена на евтаназиране подлежат 11 прасета. Собственикът на това стопанство се е опитал през нощта да изведе с микробус свине майки, но полицията го е спряла и този човек ще си понесе санкциите, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

В района на огнищата няма големи свинекомплекси. Най-близките свинеферми са в Бяла – с 1200 прасета, в Борово – с 800 прасета и в Две могили, където се отглеждат 250 животни.

На заседанието не стана ясно колко прасета се отглеждат в десеткилометровата зона на двете огнища. Данните щели да бъдат съобщени на комисия другия четвъртък.

Собственикът на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова изказа мнение, че държавата трябва да обезщетява стопаните и на евтаназираните нерегистрирани прасета. „Така хората няма да крият животните си. Нека собствениците бъдат обезщетени, а след това, ако трябва, да си платят някакви глоби. Ние /б.а. –  големите свинекомплекси в Русенско/ имаме 150 000 животни. Европа ще замирише, ако бъдем ликвидирани“, каза д-р Димитрова.

В свинекомплекса в Голямо Враново се отглеждат 30 000 прасета. Големи обекти в Русенско има и в селата Бръшлен, Юделник и Николово.

По-късно през деня от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че в Русенско е открито ново огнище - потвърден е случай на африканска чума при дива свиня в землището на село Горно Абланово.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ресторантьори и хотелиери облякоха жълти жилетки в знак на протест

В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки. Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си.

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.