Евросъвет финансира компании „еднорози“

Евросъвет финансира компании „еднорози“

Европейски иновационен съвет ще финансира компаниите „еднорози“. Това са стартъпи, които са достигнали капиталова стойност 1 млрд. евро.

Зам.-образователният министър Карина Ангелиева обясни, че идеята е съветът да ги подпомага, за да бъдат изведени в Европа няколко от този тип компании. Ангелиева представи рамковата програма „Хоризонт Европа“на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. на ресорната комисия в парламента.

Европейският иновационен съвет ще управлява парите и конкурсите в сферата на научните открития. Освен за стартъпи, там ще влизат и средствата за комерсиализация на научните проекти. „Ако си представим, че нивото на технологичната готовност е от 1 до 9, първите стъпала са фундаментални научни изследвания, тестване, демонстрационни опити, въвеждане на продукта. Идеята е иновационният съвет да организира конкурсите на 6-7-мо ниво, където е пилотната разработка и въвеждане на дадена технология на пазара“, уточни Ангелиева. Сред причините за създаването на новата структура е премахването на бариерите за единен пазар между държавите членки.

Бюджетът за следващия рамков период на програмата, който комисията предлага, е 100 млрд.евро, парламентът настоява за 130 млрд.евро, обясни Ангелиева. Междувременно в сряда евродепутатите одобриха 100 милиона евро допълнителни средства за научноизследователските програми на ЕС, 80 милиона за „Хоризонт 2020“. Преразпределянето зависи от научното качество - организацията да покаже експертиза, хора, научен капацитет. Рамковата програма е отворена за научни и частни организации, университети, малки и средни предприятия. Когато дейността им е насочена към събиране на данни и анализ, те получават 100% финансиране. Ако организацията обаче е високотехнологична и е ниво над 7, то интензитетът може да спадне до 50%, тъй като и бизнесът трябва да даде пари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.