Апартаментите за краткосрочно настаняване ще предават данни към Евростат, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Наемодателите ще са длъжни да посочват броя на гостите си, както и броя на нощувките.

Информацията ще се предава периодично. В същото време личните данни на гражданите ще бъдат защитени, като няма да се разкрива самоличността на собственика на даден имот. Според ЕК тази обмяна ще допринесе за по-точна статистика относно настаняването на туристи в Европа и ще помогне на властите да разберат по-добре начина на действие на споделената икономика.

"Туризмът е ключова икономическа дейност в Европа – краткосрочният наем е нов източник на доходи за хората, но има и опасения относно неговото въздействие – сега за пръв път ще имаме надеждна информация, с която европейските градове ще могат да преценят как да се справят с тази реалност балансирано", заяви еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар, Тиъри Бретън, цитиран от ведомството. Мнението му е споделено и от икономическия комисар Паоло Жентилони. „Данните ще спомогнат за създаването на политики относно краткосрочното настаняване в бъдеще“, каза Жентилони.

Това ще е още една стъпка към постигането на споделена икономика. Според проучване на Евростат 21% от европейските граждани използват сайт или приложение, за да намерят настаняване от друг човек. 8% правят същото и при търсене на транспорт.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чадър и шезлонг ще струват 16 лева на „Каваци-юг“

Определен е концесионер на морски плаж „Каваци - юг", община Несебър, област Бургас. След проведена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да сключи договор за концесия с „МИТ-СЕКЮРИТИ-85" ЕООД, в едномесечен срок от влизане в сила на решението на Министерския съвет.

Бивш курорт на Малдивите отвори за хора под карантина

Един от бившите луксозни курорти на Малдивите отвори за хора под карантина, съобщи South China Morning Post, цитиран от Business Insider.  Пациентите, заразени с COVID-19, ще бъдат лекувани на остров Виливару в атола Каафу, който е на около 24 км. от столицата – Мале.